Ekoägg innehåller mer miljögifter

Arkivbild MostPhotos
En granskning utförd av Råd & Rön har visat att ekologiska ägg innehåller högre halter av gifter jämfört med konventionella ägg. Särskilt gäller detta för ämnena dioxiner och PFAS, där vissa ekoägg har så höga halter att små barn bör begränsa sitt intag till högst tre ägg per vecka.

Orsaken till de högre halterna av gifter i ekologiska ägg härleds till det fiskmjöl som används i ekologiska hönsens foder. Branschen saknar för närvarande ett ekologiskt godkänt alternativ till fiskmjölet, vilket leder till att gifter från fiskmjölet ackumuleras i äggen.

Även om samtliga ägg, inklusive de ekologiska, ligger under de gränsvärden som EU har fastställt för dioxiner och PCB, överskrider de värdena som rekommenderats av EU:s livsmedelsmyndighet Efsa för långsiktig hälsa. För PFAS är situationen liknande, där endast de ekologiska äggen innehåller mätbara nivåer av dessa ämnen.

Branschen arbetar aktivt för att hitta ersättningar till fiskmjölet som kan godkännas som ekologiskt, men hittills har inget alternativ visat sig vara tillräckligt effektivt. För närvarande betraktas fiskmjöl som ett bra proteinval för hönsens hälsa och produktivitet inom ekologisk produktion.

Diskussionen om att tillåta syntetiskt framställda aminosyror i ekologiskt foder har också förts fram, men detta möts av utmaningar och diskussioner inom branschen. En alternativ lösning som diskuteras är att använda proteinkällor från odlade insekter, men detta är fortfarande under utredning och utveckling.

I slutändan står konsumenterna inför utmaningen att balansera valet mellan ekologiskt och konventionellt ägg med hänsyn till miljögifternas närvaro och dess potentiella effekter på hälsan.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil