Facit: två av tre dissade alkohol jul

Foto Pexels
Två av tre svenskar ansåg alkohol oviktigt under julhelgen, enligt en färsk undersökning.

När Systembolagets dotterbolag IQ gjorde en undersökning kring jul och alkohol svarade 68 procent att det tycker att det är ”oviktigt” att det serveras alkohol i sambandet med julfirandet.

Ett påpekande i samband med det är naturligtvis att det väl kan anses uppseendeväckande att en tredjedel av de svarande faktiskt tycker att det är  viktigt med alkohol för att kunna fira jul.
14 procent av de svarande ansåg för övrigt julfirandet som bättre om det dracks mindre.

– Vi ser en generell trend i samhället med minskad alkoholkonsumtion. Även på en traditionsbunden högtid som julen verkar alkoholen spela en underordnad roll. Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet. Man ska inte bara ta gamla vanor för givna. Det är allas vårt ansvar att utmana dem, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ i ett pressmeddelande.

17 procent av de som svarat på undersökningen känner en oro för att andra ska dricka för mycket på jul och nyår, och gruppen 18-29 år var den mest oroliga, 28 procent.

– Julfirandet behöver givetvis inte vara helt utan alkohol. Alkohol är en symbol för glädje, fest och en del av mångas traditioner. Men den kan även förknippas med baksidor som ångest och ensamhet, säger Mojtaba Ghodsi, vd IQ.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil