Finalisterna i årets Änglamarkspris klara

F.v Hooked Foods, CleanSea & Atium | Foto Pressbild
Årets tre finalister i Änglamarkspriset är utsedda och nu startar omröstningen. Den slutliga vinnaren tar emot priset på 250 000 kr den 16 november.

De tre finalisterna i Änglamarkspriset 2022 är CleanSea, Atium och Hooked Foods. Priset premierar personer, organisationer eller initiativ som gjort särskilt värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi, eller har en hållbar idé med stor potential för framtida hållbarhetsnytta, och delas ut till unga eldsjälar mellan 20 och 30 år.

Omröstningen startar nu och pågår till den 6 november på Coops webb.  Därefter viktas juryns val och allmänhetens röster 50/50, och den 16 november koras årets vinnare av Änglamarkspriset.

De tre finalisterna i årets Änglamarkspris

Cleansea, Örebro

Tvillingarna Mikaela och Lukas Julher startade Cleansea 2019 då de såg det stora behovet av att rensa hav och kuster från plastskräp för att rädda det marina djurlivet och miljön. De har redan rensat 28 000 kilo plast från västkusten genom sina organiserade aktiviteter och det ökar stadigt. Verksamheten finansieras främst genom försäljning av Cleansea-armband där Cleansea plockar ett kilo plastskräp för varje sålt armband. Cleansea ingjuter positiv framtidstro och hopp om en bättre planet och dessutom står de för social hållbarhet genom de arbetstillfällen de skapar.

Atium, Göteborg
Atium utvecklar en återanvändningsbar filterteknologi för att selektivt rena vatten från kvicksilver, en mycket giftig miljöförorening. Med en hög reningsgrad och låg avfallsgenerering hjälper de industrier att minska både utsläpp och kostnader. Tekniken är skalbar samt opåverkad av pH och höga temperaturer och kan därför appliceras på ett stort antal områden. Exempel på tillämpningsområden är att rena vatten i gruvindustrin och i kraftvärmeverk, att fånga amalgamrester från tandvården samt att avlägsna kvicksilverföroreningar från processkemikalier.

Hooked Foods, Stockholm
90 procent av världens fiskbestånd är maximalt fiskade eller överfiskade. Samtidigt väntas efterfrågan på fisk öka de kommande åren. Vi behöver förändra vår konsumtion och minska CO2-utsläppet samt minska utfiskningen av våra hav och marina ekosystem då de producerar 80 procent av allt syre vi andas och absorberar upp till 50 procent av all koldioxid i världen. Därför har Hooked Foods tagit fram sina helt veganska produkter som ersätter fisk och skaldjur.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil