Fler vill äta potatis Vill se mer Krav-märkt

Kravs vd Emma Rung | Foto Pressbild
Krav uppmärksammar potatisen, en av de mest besprutade grödorna i Sverige, i sin ekobarometer för juni 2023 som nu släppts.

98 procent av svenskarna köper potatis, och 17 procent säger att de kommer att äta mer potatis.
Samtidigt är konventionellt odlad potatis en av de mest besprutade grödorna i Sverige, konstaterar Krav i sin ekobarometer.

– Potatis är gott, billigt och mättande. Och när man väljer Krav-märkt bidrar man till fler blommor som kan ge föda åt humlor, bin och andra pollinerande insekter. Det är en skön tanke i midsommartid, säger Kravs vd Emma Rung.

I ekologiska potatisodlingar används inte naturfrämmande bekämpningsmedel, vilket bidrar till biologisk mångfald.
Potatis som odlas konventionellt besprutas ofta med fyra gånger så mycket bekämpningsmedel som används på konventionella spannmålsodlingar.

Odlingen av potatis har generellt minskat i Sverige, men omfattningen av Krav-märkt potatisodling ligger sedan 2000-talets början på en stabil nivå, påpekar organisationen.

Fortfarande är det den kokta potatisen som dominerar i svenska hem, men ugnsrostat och hemlagade pommes är på uppgång, och det köps allt mer kyld och djupfryst potatis.
I Kravs ekobarometer presenteras några framgångsrika Krav-märkta potatisprodukter, bland annat en djupfryst pommes som utsetts till Sveriges bästa.

– Att välja Krav-märkt potatis är ett konkret sätt att bidra till en mer biologisk mångfald. Det är en liten handling som gör stor skillnad. En god investering för framtiden helt enkelt, säger Emma Rung.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil