Italienska julkakor från Zeta

Italienska julkakor – så ska Zeta från Di Luca & Di Luca förgylla julen i år. | Foto: Pressbild Zeta

Julstämningen vill inte riktigt infinna sig innan en kaka står på bordet. Så är det i Italilen och nu tar Zeta traditionen hit.

– Med sin vackra form och mustiga smak passar de på glöggkalaset, helgens alla efterrättsbord och nyårsfesten, säger Massimo Gasperini, inköpsansvarig hos Di Luca & Di Luca.

Julen är en av årets största mathelger och för många tar julskinka, köttbullar och Janssons frestelse mer tid i anspråk än desserterna.
Det öppnar dörren för en färdig kaka som dessutom är vacker, menar Di Luca & Di Luca.

Den klassiska, italienska julkakan finns i två varianter: Pandoro och Panettone. Till utseendet liknar de varandra, är mjuka, höga kakor som både är luftiga och saftiga samtidigt men där upphör likheterna.

– Pandoro är spetsigare, serveras ofta vitpudrad av florsocker, kommer från Verona i nordöstra Italien och påminner om en mustig sockerkaka i smaken. Panettone däremot är mer rund i formen, bakas på surdeg, har sitt ursprung i Milano-området och är fylld av kanderad frukt, berättar Massimo.

Båda kakorna serveras på samma sätt i Italien, oftast som huvudnumret på efterrättsbordet tillsammans med ett glas sött bubbelvin, men också till frukost innan jul och inte minst på juldagsmorgonens frukost.
I Italien bakas de som regel inte hemma utan köps på det lokala konditoriet, vilket är lite konstigt med tanke på att italienarna älskar att baka och laga mat, men bakningsprocessen är krävande.

– Jäsningen kan ta upp till 30 timmar. Jag brukar servera Pandoro eller Pannetone till kaffet i bitar precis som de är, men de är också goda tillsammans med glass, vaniljkräm eller på italienskt vis med exempelvis mascarponekräm, färska bär och nötter, tipsar Massimo.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform
Osäker kunskap om val av hälsosam mat

Osäker kunskap om val av hälsosam mat

En undersökning Brödinstitutet låtit göra visar att många är osäkra och har dålig kunskap om vilken mat som egentligen är hälsosam och klimatsmart.

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

4,5 miljoner kr till Bris från Circle K

Tre kampanjer under 2020 och ett gott resultat. Circle K kan nu tillsammans med sina kunder lämna över drygt 4,5 miljoner insamlade kronor till Bris.

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Coop tecknar avtal med pantappen Bower

Återvinningsappen Bower har blivit en succé och uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Nu tecknar Coop ett nationellt avtal med Bower.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.