Italienska julkakor från Zeta

Italienska julkakor – så ska Zeta från Di Luca & Di Luca förgylla julen i år. | Foto: Pressbild Zeta
Precis som julskinkan är helig för svenskar, är julkakorna Pandoro och Pannetone det för italienare. Nu lanseras de även här under varumärket Zeta.

Julstämningen vill inte riktigt infinna sig innan en kaka står på bordet. Så är det i Italilen och nu tar Zeta traditionen hit.

– Med sin vackra form och mustiga smak passar de på glöggkalaset, helgens alla efterrättsbord och nyårsfesten, säger Massimo Gasperini, inköpsansvarig hos Di Luca & Di Luca.

Julen är en av årets största mathelger och för många tar julskinka, köttbullar och Janssons frestelse mer tid i anspråk än desserterna.
Det öppnar dörren för en färdig kaka som dessutom är vacker, menar Di Luca & Di Luca.

Den klassiska, italienska julkakan finns i två varianter: Pandoro och Panettone. Till utseendet liknar de varandra, är mjuka, höga kakor som både är luftiga och saftiga samtidigt men där upphör likheterna.

– Pandoro är spetsigare, serveras ofta vitpudrad av florsocker, kommer från Verona i nordöstra Italien och påminner om en mustig sockerkaka i smaken. Panettone däremot är mer rund i formen, bakas på surdeg, har sitt ursprung i Milano-området och är fylld av kanderad frukt, berättar Massimo.

Båda kakorna serveras på samma sätt i Italien, oftast som huvudnumret på efterrättsbordet tillsammans med ett glas sött bubbelvin, men också till frukost innan jul och inte minst på juldagsmorgonens frukost.
I Italien bakas de som regel inte hemma utan köps på det lokala konditoriet, vilket är lite konstigt med tanke på att italienarna älskar att baka och laga mat, men bakningsprocessen är krävande.

– Jäsningen kan ta upp till 30 timmar. Jag brukar servera Pandoro eller Pannetone till kaffet i bitar precis som de är, men de är också goda tillsammans med glass, vaniljkräm eller på italienskt vis med exempelvis mascarponekräm, färska bär och nötter, tipsar Massimo.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil