Nya kostråd, men låg kunskap
Livsmedelsverket rekommenderar minst 90 gram fullkorn per dag för vuxna. Men enligt Fazers frukostrapport 2025 vet tre av fyra svenskar inte hur mycket fullkorn de bör äta – eller om de får i sig tillräckligt.
Samtidigt visar rapporten att intresset finns: 59 % av unga vuxna (25–34 år) försöker aktivt öka sitt intag, främst för hälsans skull. Problemet? Många vet inte vad fullkorn faktiskt är.
Fullkorn ≠ fiberfinns enbart i spannmål som vete, råg, havre, korn och majs – där hela kornet används: frövita, grodd och kli. Fibrer är en viktig del, men inte hela bilden. Ändå tror 36 % att fullkorn finns i grönsaker, 34 % i frukt, och 15 % i vitt ris.
”Vi blev förvånade över hur utbredd förvirringen kring fullkorn är – det visar att det behövs ett stort kunskapslyft. Fullkorn är ett vardagsguld som fler borde upptäcka,” säger Laura Pirkola, PhD och nutritionsexpert på Fazer.
Generation Z visar vägen
Fazers undersökning visar att Gen Z och yngre vuxna är mest medvetna om fullkornets hälsofördelar. Samtidigt äter åldersgruppen 35–64 mest bröd, medan yngre (16–34 år) föredrar müsli och granola.
Men män ligger efter. 52 % säger att de inte tänker på att välja fullkorn, jämfört med 39 % av kvinnorna. 28 % uppger rent ointresse – att jämföra med 18 % bland kvinnor.
Fyra tips för mer fullkorn i vardagen
1. Variera frukostmackan
Välj Nyckelhålsmärkta bröd med mer fullkorn och fibrer.
2. Ät frukost hela dagen
61 % gillar frukostmat även till lunch eller middag. Välj fullkornsprodukter som gröt, müsli, granola och bröd.
3. Lägg till fullkorn i varje måltid
Toppa salladen med matvete, välj gryn som råg, havre eller korn.
4. Kolla fullkornsgram i innehållet
På fazersverige.se anges nu hur många gram fullkorn som finns i brödet – en konkret hjälp för konsumenten.
Exempel på fullkornsprodukter
- Mjukt bröd med >22 % fullkorn
- Knäckebröd med >50 % fullkorn
- Müsli, havregryn, fullkornspasta
- Popcorn, matkorn, matvete, rågflingor