Hög inflation drev tillväxten augusti

Foto MostPhotos
Det var inflationen som drev tillväxten augusti, enligt nya Dagligvaruindex som visar en ökning av försäljningen med 9,1 procent i dagligvaruhandeln.

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,1 procent under augusti 2022, jämfört med samma månad 2021, enligt branschorganisationen Svensk dagligvaruhandels dagligvaruindex.

Prisökningen för livsmedel och alkoholfria drycker är fortsatt historiskt hög och uppgick under månaden till 14,0 procent enligt SCB:s konsumentprisindex. 
Detta innebär att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan uppskattas till minus 4,9 procent.

– Den uppskattade prisjusterade utvecklingen var negativ i augusti, en trend vi sett de senaste månaderna. Dagligvaruhandeln påverkas fortsatt i stor utsträckning av den underliggande inflationen på energi- och bränslepriser som med viss eftersläpning påverkar matpriserna, säger Karin Brynell, vd för Svensk dagligvaruhandel.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i augusti till 9,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i e-handeln minskade under månaden med 3,9 procent. 
Hemleverans minskade med 1,4 procent och upphämtning i butik med 6,8 procent. 
E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i augusti till 3,9 procent. E-handelsandelen hittills i år uppgår till 4,6 procent.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil