Julensamheten störst bland unga

Foto MostPhotos
En ny undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Presentbolaget visar att så många som var femte person känner sig ensam i julen.

Känslan av ensamhet är störst för dem som är mellan 18 och 34 år där var tredje känner sig ensam i jul.

Under julen är det vanligt att träffa familjen, se på Kalle Anka och njuta av ett uppdukat bord med nära och kära. Men inte för alla. 
En undersökning av Yougov på uppdrag av Presentbolaget visar att även om 66 procent av de som svarat ser fram emot julen har ungefär 22 procent känts sig ensamma under de senaste fem åren. 

Bland de som känner sig ensamma under julen särskiljer sig unga i åldern 18-34 år där hela 33 procent uppger att de känner sig ensamma. 
Minst ensamma känner dig de över 65 år; 12 procent svarar att de känner sig ensamma under julen.

– Det finns en föreställning om att svenskar är mer ensamma än andra folk. Detta stämmer inte då den upplevda ensamheten i form av att sakna vänner eller socialt nätverk i allmänhet är mindre. Dock är andelen ensamhushåll fler i Sverige än i de flesta europeiska länder och detta visar sig just kring julen som historiskt varit och fortfarande är en familjens högtid. Idealet är att ha en familj att fira tillsammans med vilket gör att den upplevda ensamheten blir starkare just kring jul, kommenterar Mattias Axelsson som är föreläsare och expert i ämnet svenska högtider.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil