KF miljardsatsar efter rekordvinst

Leif Linde, ordförande i KF | Foto Pressbild
Kooperativa förbundets redovisar vinst för 2022 och återinvesterar nu drygt två miljarder i Coops nya varuterminal i Eskilstuna.

KF:s rörelseresultat för 2022 uppgick till 35 miljoner kr, exklusive avyttring av butiker och fastigheter. 
Koncernens nettoomsättning uppgick till strax under 36,7 miljarder kr.

KF återinvesterar drygt två miljarder i Coops nya automatiserade varuterminal i Eskilstuna för att långsiktigt stärka erbjudandet till konsumentföreningarnas 3,8 miljoner medlemmar.

– Under 2022 har vi slutfört strukturförändringen som innebär att all butiksverksamhet drivs av konsumentföreningarna. Vi har nu en tydlig och renodlad organisation för Coop i Sverige som är grunden för att skapa långsiktig ekonomisk och hållbar nytta för våra medlemmar, säger Leif Linde, ordförande i KF.

Efter strukturförändringen är Coop Sverige AB ett helägt dotterbolag till KF. 
Coop Sverige redovisade för 2022 ett rörelseresultat på 100 mkr (64) och en nettoomsättning på 36 364 (33 374). Just nu pågår arbetet med färdigställandet av den nya varuterminalen.

– Det nya automationslagret i Eskilstuna är den största investeringen som Coop i Sverige gör i modern tid. En effektiv varuförsörjning ut till våra butiker är en grundförutsättning för att kunna hålla nere priserna och skapa medlemsnytta, konstaterar Leif Linde. 
– Det är en satsning som har en avgörande strategisk betydelse för hela konsumentkooperationen under många decennier framöver, säger Leif Linde. 

Terminalen blir en av Europas största helautomatiserade terminaler för livsmedel. Den kommer att leverera varor till samtliga Coops cirka 800 butiker. 
Terminalen hanterar färskvaror, kolonial och nonfood-varor. 

Varuterminalen förses med en takbyggd solcellsanläggning. Solcellsanläggningen består av ca 14 400 solpaneler med 6,1 MW installerad effekt. 
På tomten har Coop byggt två egna tågspår där Coops 600 meter långa tåg med varor kan lasta och lossa flera gånger per dag.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil