Kriget i Ukraina ger brist på solrosolja

Kriget i Ukraina ger tydligen brist på Solrosolja | Foto MostPhotos
Rysslands krig mot Ukraina har lett till brist på solrosolja globalt och kan innebära att oljan i vissa produkter ersätts med palmolja.

Ukraina är världens största exportör av solrosolja och Rysslands angreppskrig mot landet har nu gjort att exporten störts och till en internationell brist på solrosolja.
Den ersätts i vissa produkter av palmolja och i Sverige har Livsmedelsverket beslutat att tillfälligt låta produkterna säljas utan att innehållsförteckningen uppdateras.

Även hos dagligvaruhandelns jättar har omställningen skett.

– Det kan finnas fall här i Sverige där leverantörer tillfälligt tvingas byta ut solrosoljan mot palmolja. Från Axfoods håll jobbar vi ju sedan länge med att fasa ut palmoljan, men i de fall palmolja förekommer ställer vi som krav att det är RSPO-certifierad palmolja som används, och det gäller även de varor som nu kan komma att påverkas, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood, till Dagligvarunytt. 

Liknande uppgifter och krav kommer från Ica och Coop.
Palmoljan är sedan länge omdiskuterad utifrån sitt samband med avverkning av regnskogar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil