Längre lastbilar på svenska vägar

Foto MostPhotos
Maxgränsen för lastbilar på svenska vägar ökar. Snart kommer en ny regel som ger möjlighet för åkerier att köra upp till 34,5 meter långa fordon.

I slutet av augusti träder den nya regel i kraft som gör att åkerier kan köra lastbilar med en längd upp till 34,5 meter på svenska vägar.
Tidigare har maxgränsen varit 25,25 meter.

– Ur ett EU-perspektiv är det vi och Finland som har längst lastbilar nu, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, till Dagens Nyheter.
Branschorganisationen välkomnar förändringen och ser flera positiva effekter.

– Dels innebär det att du kan transportera mer per lastbil vilket leder till mindre klimatutsläpp för varje körd kilometer. Det blir också mer lönsamt för åkerierna. Dessutom är det en bransch med stor förarbrist, så det är också positivt för kompetensförsörjningen, säger vd:n Marcus Dahlsten.

De nya bestämmelserna gäller i omkring 160 av Sveriges 290 kommuner, eftersom lastbilarna enbart kommer att tillåtas på vägar som har godkänts av Trafikverket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil