LRF: ”Stora risker med billigare mat”

Foto MostPhotos
Dagligvarukedjornas prissänkningar och jakten på billiga varor hotar svenskt jordbruk, menar LRF:s ordförande Palle Borgström.

Matkedjornas prissänkningar och hushållens jakt på billiga varor är ett hot mot svenskt jordbruk, enligt LRF-ordföranden Palle Borgström.
– Jakten på lågpris, som påhejas av politiker, kan göra att vi tappar det vi har byggt upp långsiktigt, säger han till TT.

Svenskarna köper, i tuffare tider, färre och billigare produkter. Det bekymrar LRF:s ordförande Palle Borgström.
– Sveriges bönder har under lång tid byggt mervärden i svenska produkter – med låg antibiotikaanvändning, hög djuromsorg, stort hänsynstagande till miljön och klimatsmart produktion, säger han.
– Det här är värden som svenska konsumenter håller högt.

På sikt är lågprisjakten förrädisk, anser LRF-basen.
– Det kortsiktiga perspektivet drabbar vårt långsiktiga arbete, bara för att bekämpa en tillfällig inflationsbubbla. De investeringar som svenska bönder står inför för att minska klimatpåverkan riskerar att utebli om det blir tuffare tider för dem.

De prissänkningar som Ica, Coop och Lidl nyligen lanserat kan innebära ytterligare problem för svenska bönder, anser han.
– För att finansiera prissänkningarna finns det en risk att man pressar leverantörerna, vilket leder till sjunkande priser till bönderna. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil