Vill starta vingård i Uppsala

Nordligast av de svenska vinproducenterna idag är en vingård i Flen i Sörmland – men inte särskilt länge till. | Foto : Pixabay
Sveriges nordligaste vingård? Den finns i Flen – än så länge. Nu ska Länna bruk starta en vingård utanför Uppsala. Första provsmakningen om fem år.

I Sverige finns idag ett 40-tal kommersiella vinproducenter, av naturliga skäl i hög grad samlade till Skåne och södra Sverige i övrigt. Där finns för övrigt jordar som anges ge kvalitéer till druvorna vilka är unika och klimatförändringarna talar också för Sverige som vinproducent.

Nordligast av de svenska vinproducenterna idag är en vingård i Flen i Sörmland – men inte särskilt länge till.
Länna bruks dryckeshandel vill satsa på en vingård i Ärna utanför Lund vilket enligt föreningen Svenskt vin då blir den nordligaste.

– Vi tycker att den (platsen) passar bra då det är ett solläge och att det ligger lite skyddat med ett skogsparti runt om. Det blir ett sorts mikroklimat som vi tror passar vinodling, säger Victor Rydén, en av grundarna, till unt.se.

1 000 rankor av sorten solaris och 250 rankor av sorten rondo planerar man ska få plats på den en halv hektar stora vingården.
Förhoppningen är att om fyra eller fem år ha den första årgången till försäljning men vilken typ av vin det blir är inte oklart även om initiativtagarna i uttalanden till lokaltidningen lutar åt ett mousserande vin.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

ICA satsar på svenska tomater

ICA Sverige tar ett stort kliv framåt i sin satsning på svenskodlade grönsaker genom ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka tillgången av svenska tomater året om.

Effektiv rengöringsduk för grovköket

Tork presenterar sin senaste innovation för restaurangbranschen: Tork 2 i 1 Skrubb- och Rengöringsduk. Denna mångsidiga produkt erbjuder restaurangpersonal en effektiv lösning för att hantera envisa fläckar utan att kompromissa med ytor.

En smakfull hyllning till K-Pop

Årets första Coca-Cola Creations är här och tar dig med på en resa in i K-Popens magiska värld. Med den nya smaken Coca-Cola Creations K-Wave Zero Sugar får K-Pop-fans en smakupplevelse som hyllar deras hängivenhet till musikgenren.

Satsar på en ny snacksfabrik i Spanien

Paulig satsar på att stärka sin position inom Tex Mex- och snacksindustrin i Europa genom att investera 42 miljoner euro i en ny snacksfabrik i Spanien.

Lanserar hemmafix för svenska hem

Medan ekonomin kämpar visar en ny undersökning att endast var fjärde svensk ofta reparerar sina saker istället för att köpa nytt. För att hjälpa svenska konsumenter att laga och förlänga livet på sina ägodelar, har Amazon.se lanserat Hemmafix.

Öppnar igen efter omfattande modernisering

Efter en intensiv renoveringsprocess är det äntligen dags för Hemköp Birger Jarlsgatan att slå upp portarna till en ny och uppfräschad butik med flera spännande förändringar.

Kamp för ett starkare immunförsvar

En färsk undersökning, genomförd av Apotek Hjärtat, avslöjar att mer än fyra av fem svenskar aktivt arbetar för att stärka sitt immunförsvar.

E-handeln fokuserar på lönsamhet

E-barometerns årsrapport 2023 avslöjar en minskning av e-handelns omsättning till 133 miljarder kronor, en nedgång med två procent jämfört med föregående år.

Konkurrensgranskning av apoteksköp

Apotekstjänst avsåg att förvärva fullständig kontroll över konkurrenten Svensk dos, men Konkurrensverket lägger planerna på is för att utvärdera eventuella konsekvenser för konkurrensen.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil