MQ försätts i konkurs

Corona knäckte modekedjan MQ. | Foto : Pressbild
En kvarts miljard i nytt kapital räckte inte. Corona knäckte modekedjan MQ. Nu begär sig bolaget i konkurs vid tingsrätten, meddelar styrelsen idag.

Handeln med MQ-aktien stoppades onsdag på Stockholms-börsen. Då hade aktien en historia den senaste veckan av oförklarliga börsrörelser och en stark uppgång. Så sent som skärtorsdag steg MQ-aktien med 66 procent och vid stoppet onsdag stod den i 9:59 att jämföra med 4:39 den 26 mars.
Sett till de två senaste åren har aktien ändå fallit med 90 procent.

Nu begär styrelsen bolaget i konkurs och hänvisar till att Coronapandemin blev spiken i kistan för modekedjan. Samtidigt finns fler orsaker som både har med kedjans och branschens utveckling att göra.

Så sent som 18 mars presenterades en företrädesemission på cirka 250 miljoner kr som då var fulltecknad i form av tecknings- och garantiåtaganden från bolagets huvudägare. Men bolaget sade samtidigt att de 250 färska miljonerna skulle användas till att betala tidigare krediter (150 miljoner kr) och till avvecklingen av redan konkursade Joy (25 miljoner kr) varför det skulle bli kvar endast något under 75 miljoner kr för att stärka MQ.

Det fick flera bedömare att tvivla på om emissionen skulle räcka för att få MQ på fötter och i och med dagens ansökan om konkurs kom svaret på den frågan.
”Beslutet att ansöka om konkurs baseras på kraftigt försämrad försäljning under mars och inledningen av april och som bedöms ha betydande påverkan på konsumtionsmarknaden under en längre period även efter covid-19. Styrelsen bedömer att förutsättningarna för att fortsätta bedriva MQ:s verksamhet väsentligt försämrats”, heter det i ett pressmeddelande.

 – Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt, säger bolagets vd Ingvar Larsson i en kommentar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil