MQ försätts i konkurs

Corona knäckte modekedjan MQ. | Foto : Pressbild
En kvarts miljard i nytt kapital räckte inte. Corona knäckte modekedjan MQ. Nu begär sig bolaget i konkurs vid tingsrätten, meddelar styrelsen idag.

Handeln med MQ-aktien stoppades onsdag på Stockholms-börsen. Då hade aktien en historia den senaste veckan av oförklarliga börsrörelser och en stark uppgång. Så sent som skärtorsdag steg MQ-aktien med 66 procent och vid stoppet onsdag stod den i 9:59 att jämföra med 4:39 den 26 mars.
Sett till de två senaste åren har aktien ändå fallit med 90 procent.

Nu begär styrelsen bolaget i konkurs och hänvisar till att Coronapandemin blev spiken i kistan för modekedjan. Samtidigt finns fler orsaker som både har med kedjans och branschens utveckling att göra.

Så sent som 18 mars presenterades en företrädesemission på cirka 250 miljoner kr som då var fulltecknad i form av tecknings- och garantiåtaganden från bolagets huvudägare. Men bolaget sade samtidigt att de 250 färska miljonerna skulle användas till att betala tidigare krediter (150 miljoner kr) och till avvecklingen av redan konkursade Joy (25 miljoner kr) varför det skulle bli kvar endast något under 75 miljoner kr för att stärka MQ.

Det fick flera bedömare att tvivla på om emissionen skulle räcka för att få MQ på fötter och i och med dagens ansökan om konkurs kom svaret på den frågan.
”Beslutet att ansöka om konkurs baseras på kraftigt försämrad försäljning under mars och inledningen av april och som bedöms ha betydande påverkan på konsumtionsmarknaden under en längre period även efter covid-19. Styrelsen bedömer att förutsättningarna för att fortsätta bedriva MQ:s verksamhet väsentligt försämrats”, heter det i ett pressmeddelande.

 – Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt, säger bolagets vd Ingvar Larsson i en kommentar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Pengar att spara på mindre svinn

I ekonomiskt svårare tider är minskat matsvinn inte bara positiv för miljön utan även för den egna plånboken, påpekar Danone och Too good to go.

Lämnar råd inför stora matsvinnsdagen

Tyska Hellofresh ansluter sig till dem som uppmärksammar internationella matsvinnsdagen denna torsdag och lämnar sina råd för minskat matsvinn.

Stor majoritet vill ha skolmjölken kvar

Franskägda Skånemejerier har gjort en undersökning bland skånska föräldrar, vilken visar att en stor majoritet av dem vill ha skolmjölken kvar.

Genererar pengar även till Skåne

Köpenhamns flygplats genererar 14,4 miljarder kr i samhällsekonomisk vinst för Region Skåne och skapar jobb och ekonomisk tillväxt, enligt ny rapport.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil