Nu är Sveriges första proteinfabrik invigd

Nu är Sveriges första proteinfabrik invigd
En nöjd Bengt Persson har fått se sin proteinfabrik, Sveriges första, invigd. Foto: Pressbild Gropro
Nu har Sveriges första proteinfabrik invigts. Det är Gropro i Bjuv som invigdes av landsbygdsministern idag och som ser en lovande framtid framöver.

Nu har Sveriges första proteinfabrik invigts. Det är Gropro i Bjuv som invigdes av landsbygdsministern idag och som ser en lovande framtid framöver.

Under onsdagen invigdes Sveriges första proteinfabrik, Gropro i Bjuv, av vår nya landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.
Fabriken utvinner proteiner ur svenska gröna ärtor och andra svenska baljväxter med en metod utan kemikalier och med ett minimum av energi.

Resultatet blir ett helsvenskt proteinkoncentrat som kan ersätta kött och importerad soja i livsmedel.
Bakom satsningen står Gropro, ett systerföretag till Foodhills som tog över i Bjuv efter Findus nedläggning.
– Vi kommer att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett helsvenskt och mycket miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner, säger företagets vd Bengt Persson.

Proteinerna utvinns med en unik processteknik helt utan kemikalier som bara drar en femtedel av energin i konventionella anläggningar.
Det gör anläggningen till den sannolikt mest miljövänliga proteinfabriken i sitt slag.

– Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt, förklarar Bengt Persson.

Resultatet blir ett proteinmjöl med omkring 50 procents proteinhalt, mer än dubbelt så mycket som ärtans naturliga proteinhalt på omkring 21 procent.

Genom samarbetet med Foodhills har Gropro i praktiken fri tillgång till gröna ärtor av hög kvalitet. De korta transporterna ger ytterligare en klimatfördel framför konkurrenterna.
Årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli 4 miljoner kilo inom fyra år. Kunderna står redan på kö. Den totala investeringen är omkring 50 miljoner kronor.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil