Nu vänder det – konkurserna minskar

Foto UC
För första gången på nästan två år har antalet konkurser i Sverige minskat, enligt den senaste statistiken från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. I juni noterades en total minskning av konkurserna med 4 procent jämfört med samma period föregående år.

Den mest betydande minskningen skedde inom hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna minskade med hela 38 procent.
-Äntligen, nu vänder det, säger UCs vd Gabriella Göransson.
Statistiken från UC visar att konkurserna i juni minskade med totalt 4 procent i hela landet. Detta är första gången sedan juli 2022 som en sådan minskning har registrerats. Trots denna positiva utveckling har antalet konkurser under årets första sex månader varit 40 procent högre än samma period förra året. Samtidigt har antalet nystartade företag minskat med 26 procent jämfört med juni 2023.
-För första gången på mycket länge gör det mig faktiskt glad att ta del av vår konkursstatistik!, säger Gabriella Göransson, vd för UC. Hon påpekar att konkurserna har ökat månad för månad sedan augusti 2022, och att den nuvarande minskningen är ett tecken på att de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, har haft positiva effekter på svenskt näringsliv. Trots den totala minskningen ligger konkurserna fortfarande på höga nivåer, och det finns fortfarande risker kopplade till höga skatteanstånd för många bolag.

Hotell- och restaurangbranschen ser störst förbättring
En särskilt positiv utveckling har setts inom hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna minskade med 38 procent jämfört med juni förra året. Detta är den största minskningen bland landets tio största branscher. Även inom detaljhandeln och partihandeln har konkurserna minskat med 13 respektive 6 procent. Byggsektorn, däremot, har sett en fortsatt ökning av konkurser med 12 procent. Gabriella Göransson betonar att den minskade konkursfrekvensen inom hotell- och restaurangbranschen visar på en ökad ekonomisk optimism bland hushållen. ”Det är mycket positivt att se att konkurserna inom hotell- och restaurang minskar för andra månaden i rad. Det visar på en ekonomisk optimism hos hushållen och att det finns några kronor extra i plånboken att spendera på annat än det nödvändiga,” säger hon.

Även om byggsektorn fortfarande har utmaningar, är ökningen av konkurser där lägre än de katastrofsiffror som setts under vintern. Detta kan indikera en stabilisering och en möjlig positiv vändning för branschen framöver. Med ytterligare räntesänkningar planerade till hösten och ett successivt ökat förtroende för ekonomin hos både företag och konsumenter, förutspår Göransson en återhämtning av ekonomin senare under hösten och vintern.


Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil