Prispress skapar ökad utsatthet och risker

Hewan Temesghen, generalsekreterare | Foto Pressbild, Krav
Rekordlåga priser ökar utsattheten för människor som odlar de bananer som säljs i svenska butiker, varnar Fairtrade Sverige och kritiserar handeln.

Enligt en ny rapport ökar utsattheten för människorna som odlar de bananer som säljs i svenska butiker. Rekordlåga importpriser har bidragit till ökad risk för människorättskränkningar och fattigdom, hävdar Fairtrade Sverige.
– Det borde vara lätt för konsumenten att göra hållbara val, men i Sverige satsar inte livsmedelskedjorna på etiska bananer på samma sätt som aktörer i Europa, säger Hewan Temesghen som är generalsekreterare för organisationen.

En ny rapport från Fairtrade Sverige visar enligt organisationen att den pågående prispressen i branschen hotar en hållbar bananproduktion. 
Förra året sjönk importpriserna på bananer till den lägsta nivån på tio år, under tio euro för en låda, skriver man och påpekar att till följd av det tvingas bananproducenterna allt oftare acceptera priser som inte ens täcker produktionskostnaden. 
”Det riskerar att förvärra problemen med låga löner, diskriminering mot migrantarbetare, hälsorisker och exploatering av naturresurser”, är slutsatsen.  

– Människorna som odlar vår favoritfrukt måste få bättre betalt. Nu är det de som betalar för prispressen i form av ekonomisk utsatthet och oerhört tuffa arbetsvillkor. Ska de kunna rusta sig mot klimatförändringarna är ökade resurser en nödvändighet, säger Hewan Temesghen.

– Branschen behöver bli mer hållbar och rapporten visar att dagligvaruhandeln spelar en nyckelroll i omställningen. Om svenska livsmedelskedjor åtog sig att exempelvis sälja halva volymen som ekologiska Fairtrade-bananer skulle det bli mycket enklare för konsumenten att göra hållbara val, säger Hewan Temesghen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil