”Skenande elpriser slår ut småföretag”

Foto MostPhotos
Elpriserna är ett akut problem för småföretag påpekar flera branschorganisationer som nu kräver åtgärder från regeringen för att undvika nedläggningar.

De under det senaste året ökande elpriserna slår hårt inte minst mot småföretag som är i behov av el dagtid, som konditorier, gatukök, servicebutiker, mackar, snabbmatsställen och andra, påpekar nu flera branschorganisationer.

– Detta är inte hållbart, säger Martin Lundell som är vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. 
– Våra medlemmar har ingen möjlighet att höja priset motsvarande till sina kunder. Då skulle kanelbullen riskera att kosta mer än dubbelt så mycket och ingen skulle köpa den.Inom convenience-branschen ser man samma utveckling. Gatukök och snabbrestauranger som är elintensiva har nästan samma kostnadsutveckling. 
Ugnar, stekbord, kylar med mera drar mycket el.  Även bensinstationer har fått rekordhöga el-räkningar nyligen och konkurs hotar för flera företagare, hävdar man.

– Det är inte hållbart i vår bransch heller, säger Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Convenience Stores Sweden. 
– Vi har som exempel gatuköksägare och kioskägare som fått elräkningar som ökat med flera hundra procent. Vi har också bensinstationskedjor som fått ökade elkostnader på storleksordningen 100 miljoner kronor på årsbasis. Det är bråttom nu. Politiska åtgärder brådskar annars leder detta till konkurser och arbetslöshet, avslutar Bengt Hedlund.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

Rättelse: Skapar en ny enhet

Tolv av Lekias 170 handlarägda butiker i Sverige och Norge genomför en koncernbildning inom Lekia. Den nya koncernens namn är Lekledaren.

Jättesatsning av Löfbergs i Karlstad

Familjen Löfberg, som äger kafferosteriet med samma namn, gör nu en jättesatsning i Karlstad med, bland annat, ett nytt stort kafferosteri.

Ny formel ska hjälpa med klappar

En ny formel ska hjälpa oss att köpa rätt julklappar, något som enligt en undersökning oroar väldigt många svenskar.

Nya EU-regler för förpackningar

EU har antagit nya regler för förpackningar och avfall från förpackningar. Samtidigt skapar man ett förbud mot s k ”evighetskemikalier”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil