”Skenande elpriser slår ut småföretag”

Foto MostPhotos
Elpriserna är ett akut problem för småföretag påpekar flera branschorganisationer som nu kräver åtgärder från regeringen för att undvika nedläggningar.

De under det senaste året ökande elpriserna slår hårt inte minst mot småföretag som är i behov av el dagtid, som konditorier, gatukök, servicebutiker, mackar, snabbmatsställen och andra, påpekar nu flera branschorganisationer.

– Detta är inte hållbart, säger Martin Lundell som är vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. 
– Våra medlemmar har ingen möjlighet att höja priset motsvarande till sina kunder. Då skulle kanelbullen riskera att kosta mer än dubbelt så mycket och ingen skulle köpa den.Inom convenience-branschen ser man samma utveckling. Gatukök och snabbrestauranger som är elintensiva har nästan samma kostnadsutveckling. 
Ugnar, stekbord, kylar med mera drar mycket el.  Även bensinstationer har fått rekordhöga el-räkningar nyligen och konkurs hotar för flera företagare, hävdar man.

– Det är inte hållbart i vår bransch heller, säger Bengt Hedlund, vd för branschorganisationen Convenience Stores Sweden. 
– Vi har som exempel gatuköksägare och kioskägare som fått elräkningar som ökat med flera hundra procent. Vi har också bensinstationskedjor som fått ökade elkostnader på storleksordningen 100 miljoner kronor på årsbasis. Det är bråttom nu. Politiska åtgärder brådskar annars leder detta till konkurser och arbetslöshet, avslutar Bengt Hedlund.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Snabbleverantör snabbt i konkurs

Stockholms-baserade budföretaget Vembla har behövt ökat kapitaltillskott men slänger nu in handduken och har försatts i konkurs vid tingsrätten.

Färdigcyklat inne i en Ica-butik till

Ica Supermarket i Åkers Styckebruk, Strängnäs, har förbjudit elsparkcyklar inne i sin butik. Tidigare gjorde en Ica-butik i Östersund samma sak.

Sämre skördar ger brist på tomatpuré

Det råder, åtminstone tillfälligt, en brist på tomatpuré i många svenska butiker och den förklaras med råvarubrist på grund av sämre skördar.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil