”Slår hårt mot redan drabbad gränshandel”

”Slår hårt mot redan drabbad gränshandel”
De nya coronareglerna slår hårt mot gränshandeln, konstaterar Mats Hedenström. Foto: Pressbild
De svenska och norska coronareglerna slår hårt mot en redan drabbad gränshandel, slår Svensk handel fast och vill ha något slags åtgärder i ärendet.

De svenska och norska coronareglerna slår hårt mot en redan drabbad gränshandel, slår Svensk handel fast och vill ha något slags åtgärder i ärendet.

2019 gjorde norska besökare av med 27,9 miljarder kronor i den svenska detaljhandeln och bidrog till att skapa 7 200 arbetstillfällen i Sverige, skriver Svensk handel i pressrelease där man konstaterar att pandemin medförde att dessa siffror i princip eliminerades.

I takt med att samhället öppnades upp vädrade gränshandeln morgonluft, men nya restriktioner slår nu stenhårt mot den handel som betyder så mycket för orterna utmed gränsen mot Norge, fortsätter Svensk handel som i mars presenterade en rapport ihop med Region Värmland och Västra Götalands-regionen, där det konstaterades att många handlare tappat mer än 90 procent av sin omsättning.

När restriktionerna lättade under hösten 2021 fick såväl kommuner som handel hoppet tillbaka men nu när både Norge och Sverige inför inreserestriktioner ”försätter man återigen gränshandeln i dvala”.

– Pandemins utmaningar måste mötas gemensamt mellan Sverige och Norge. Gränshandeln är för betydelsefull för att få tas som politisk gisslan, i stället för att hindra utbytet mellan våra länder borde fokus ligga på att stärka det nordiska samarbetet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk handel, i pressreleasen.

– När det nordiska samarbetet behövdes som mest har det visat sig fungera som sämst. När man borde arbeta tillsammans och utveckla umgänget i gränsområdena tenderar fokus från både norsk och svensk sida ligga på att stapla gränshinder på varandra, tillägger han.
Några förslag på hur detta ska ske framförs dock inte av Svensk handel i pressreleasen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

ICA satsar på svenska tomater

ICA Sverige tar ett stort kliv framåt i sin satsning på svenskodlade grönsaker genom ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka tillgången av svenska tomater året om.

Effektiv rengöringsduk för grovköket

Tork presenterar sin senaste innovation för restaurangbranschen: Tork 2 i 1 Skrubb- och Rengöringsduk. Denna mångsidiga produkt erbjuder restaurangpersonal en effektiv lösning för att hantera envisa fläckar utan att kompromissa med ytor.

En smakfull hyllning till K-Pop

Årets första Coca-Cola Creations är här och tar dig med på en resa in i K-Popens magiska värld. Med den nya smaken Coca-Cola Creations K-Wave Zero Sugar får K-Pop-fans en smakupplevelse som hyllar deras hängivenhet till musikgenren.

Satsar på en ny snacksfabrik i Spanien

Paulig satsar på att stärka sin position inom Tex Mex- och snacksindustrin i Europa genom att investera 42 miljoner euro i en ny snacksfabrik i Spanien.

Lanserar hemmafix för svenska hem

Medan ekonomin kämpar visar en ny undersökning att endast var fjärde svensk ofta reparerar sina saker istället för att köpa nytt. För att hjälpa svenska konsumenter att laga och förlänga livet på sina ägodelar, har Amazon.se lanserat Hemmafix.

Öppnar igen efter omfattande modernisering

Efter en intensiv renoveringsprocess är det äntligen dags för Hemköp Birger Jarlsgatan att slå upp portarna till en ny och uppfräschad butik med flera spännande förändringar.

Kamp för ett starkare immunförsvar

En färsk undersökning, genomförd av Apotek Hjärtat, avslöjar att mer än fyra av fem svenskar aktivt arbetar för att stärka sitt immunförsvar.

E-handeln fokuserar på lönsamhet

E-barometerns årsrapport 2023 avslöjar en minskning av e-handelns omsättning till 133 miljarder kronor, en nedgång med två procent jämfört med föregående år.

Konkurrensgranskning av apoteksköp

Apotekstjänst avsåg att förvärva fullständig kontroll över konkurrenten Svensk dos, men Konkurrensverket lägger planerna på is för att utvärdera eventuella konsekvenser för konkurrensen.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil