Snart blir det stopp för den belgiska ölen

Foto MostPhotos
Belgiska bryggerier står inför en ny kris och befarar att prishöjningar kommer att tvinga dem att stänga inom några dagar.

En typ av kris som inte är så ovanlig i dessa dagar, säger du?
Kanske det – men här handlar det om prishöjningar på koldioxidgas(!), en vara som bland annat används för att kolsyresätta öl.

Enligt Beernews är varan en biprodukt från tillverkningen av konstgödsel men de höga naturgaspriserna har gjort att produktionen har minskat kraftigt.
Därför säger sig nu vissa bryggerier i Belgien stå inför ett läge där deras leveranser av koldioxidgas stoppas sedan priset mångdubblats.

– Vår vanliga leverantör säger att han tvingats stoppa leveranserna. Vi kan bara få gas om vi betalar mer. Kostnaden skulle öka från 375 000 euro (drygt 4 miljoner kronor) till 5 miljoner (drygt 53 miljoner kronor), säger Alain de Laet på Brasserie Huyghe, i den artikel Beernews refererar.

Krishan Maudgal på den belgiska branschorganisationen är orolig.
– För tillfället berör problemet bara en handfull bryggerier som är beroende av samma leverantör av koldioxid. Men vad händer om fler leverantörer följer efter? Det skulle få stora konsekvenser och inte bara för bryggerier, påpekar han.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil