Efter vårens experiment: Nu presenteras Sveja – framtidens hållbara mellanmål

Växtbaserad röra Sveja på bröd – klimatsmart mellanmål

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Vad får du om du mixar svenska baljväxter, klimatsmarta ambitioner och smaker som pizza och äppelpaj? Svaret är Sveja – ett helt nytt mellanmålskoncept från Polarbröd och Jävligt Gott, som nu testas för bredare lansering.

Framtidsreceptet tar nästa stegatt hitta ett mellanmål som både barn gillar, är nyttigt och har låg klimatpåverkan är lättare sagt än gjort. Men i vår har Polarbröd, i samarbete med Gustav Johansson från Jävligt Gott, testat just detta inom ramen för initiativet Framtidsreceptet, ett återkommande projekt för att inspirera till bättre matvanor för både hälsa och planet.

Resultatet? En bas på svenska frön och baljväxter, som smaksatts med välbekanta favoriter – pizza, curry och äppelpaj.

– Det är så roligt att smaka nåt som är nyttigt, växtbaserat, och gjort på en bas av svenska råvaror som dessutom är gott och enkelt. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Karin Bodin, vd på Polarbröd.

Testat på både scouter och convenience-aktörer för att testa potentialen har rörorna under våren provats av allt från Svenska Kyrkan och Scouterna till COOR och Reitan Convenience. Feedbacken har varit positiv – många har uttryckt att de gärna skulle köpa produkterna i butik.

– Jämfört med en ost- och skinkmacka har vår röra betydligt lägre klimatavtryck, mindre mättat fett, färre kalorier och betydligt mer fibrer, säger Gustav Johansson.

Sveja ett steg mot en ny mellismarknadbakom Sveja ligger också en långsiktig ambition om att skapa riktig förändring.

–Målsättningen med Framtidsreceptet är att skapa verklig påverkan. Vi hoppas kunna ta konceptet vidare i samarbete med andra aktörer. Vi har redan pågående dialoger kring detta, säger Laura Pulkkinen, innovations- och utvecklingschef på Polarbröd.

Så gör du Sveja i köket

Receptet är framtaget för att vara enkelt att göra själv. Grundreceptet mixas i en blender, sedan väljer du smaksättning. Färdigt att bre på en smörgås eller dippa med grönsaker!

Grundbas (mixa):

  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl blötlagda och kokta svenska gula ärtor
  • 1,5 dl vatten

Smaksättning 1 – Pizza:

  • 1,5 dl tomatpuré
  • 1,5 msk oregano
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl näringsjäst (kan uteslutas)
  • 1,5 tsk salt

Smaksättning 2 – Äppelpaj:

  • 2 normalstora äpplen
  • 0,5 dl äppelmos eller sylt
  • 1,5 msk kanel
  • 1,5 tsk salt

Smaksättning 3 – Curry:

  • 1,5 msk currypulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 stort äpple
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 tsk salt
  • Juice från ½ lime

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.