Framtidsreceptet tar nästa stegatt hitta ett mellanmål som både barn gillar, är nyttigt och har låg klimatpåverkan är lättare sagt än gjort. Men i vår har Polarbröd, i samarbete med Gustav Johansson från Jävligt Gott, testat just detta inom ramen för initiativet Framtidsreceptet, ett återkommande projekt för att inspirera till bättre matvanor för både hälsa och planet.
Resultatet? En bas på svenska frön och baljväxter, som smaksatts med välbekanta favoriter – pizza, curry och äppelpaj.
– Det är så roligt att smaka nåt som är nyttigt, växtbaserat, och gjort på en bas av svenska råvaror som dessutom är gott och enkelt. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Karin Bodin, vd på Polarbröd.
Testat på både scouter och convenience-aktörer för att testa potentialen har rörorna under våren provats av allt från Svenska Kyrkan och Scouterna till COOR och Reitan Convenience. Feedbacken har varit positiv – många har uttryckt att de gärna skulle köpa produkterna i butik.
– Jämfört med en ost- och skinkmacka har vår röra betydligt lägre klimatavtryck, mindre mättat fett, färre kalorier och betydligt mer fibrer, säger Gustav Johansson.
Sveja ett steg mot en ny mellismarknad, bakom Sveja ligger också en långsiktig ambition om att skapa riktig förändring.
–Målsättningen med Framtidsreceptet är att skapa verklig påverkan. Vi hoppas kunna ta konceptet vidare i samarbete med andra aktörer. Vi har redan pågående dialoger kring detta, säger Laura Pulkkinen, innovations- och utvecklingschef på Polarbröd.
Så gör du Sveja i köket
Receptet är framtaget för att vara enkelt att göra själv. Grundreceptet mixas i en blender, sedan väljer du smaksättning. Färdigt att bre på en smörgås eller dippa med grönsaker!
Grundbas (mixa):
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl blötlagda och kokta svenska gula ärtor
- 1,5 dl vatten
Smaksättning 1 – Pizza:
- 1,5 dl tomatpuré
- 1,5 msk oregano
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl näringsjäst (kan uteslutas)
- 1,5 tsk salt
Smaksättning 2 – Äppelpaj:
- 2 normalstora äpplen
- 0,5 dl äppelmos eller sylt
- 1,5 msk kanel
- 1,5 tsk salt
Smaksättning 3 – Curry:
- 1,5 msk currypulver
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1 stort äpple
- 1 vitlöksklyfta
- 1,5 tsk salt
- Juice från ½ lime