[bsa_pro_ad_space id=3 delay=7]

”Svenska bönder bland de mest klimatsmarta”

Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde i Östergötland tillika styrelseledamot i Arla. | Foto Pressbild
Svenska bönder är bland de mest klimatsmarta i världen. Detta enligt Arla som samlat två års data från drygt 8 000 mjölkgårdar i sju länder.

Svenska Arlabönder är bland de mest klimateffektiva mjölkbönderna i världen. Det visar enligt Arla en ny rapport som presenterades på Lantbruksmässan i Jönköping.

– Det viktiga är dock inte vilket land som har lägst utsläpp, utan att vi nu har ännu mer data som visar vilka åtgärder som gör störst klimatnytta på gårdarna, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde i Östergötland tillika styrelseledamot i Arla.

Arla har samlat in två års data om klimatavtrycket på över 8 000 mjölkgårdar i sju europeiska länder. 
Resultaten har sammanställts i rapporten ”Datadrivet klimatarbete på mjölkgårdar”.

Den genomsnittliga Arlabonden har ett utsläpp på 1,15 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, vilket är ett av de lägsta i världen. 
Och av Arlabönderna har de nederländska det lägsta utsläppet på i snitt 1 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, tätt följda av svenska och danska producenter på 1,01 kilo utsläpp.

Ett av de viktigaste resultaten från klimatberäkningarna är att det finns fem nyckelområden – inom Arla kallade Big5 – som har störst inverkan på gårdarnas utsläpp och står för 78 procent av skillnaderna i klimatavtryck, skriver Arla.

De fem punkterna är
Fodereffektivitet – mer mjölk per kilo foder.
Proteineffektivitet – minska överskottet av protein i fodergivan.
Hållbara djur – friska kor som lever längre.
Gödselanvändning – precision för att minska överskottet av kväve.
Markanvändning – effektiv användning av mark och grödor.Ett viktigt första steg är att var och en får en tydlig bild av sina resultat på de fem nyckelområdena. 
För att kunna förbättra sina resultat har kooperativet infört ett jämförelseverktyg, så att varje Arla-bonde kan se hur gården ligger till jämfört med liknande gårdar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

[bsa_pro_ad_space id=4 delay=7]

[bsa_pro_ad_space id=1 delay=7]

Västkustägg förvärvar Väst Ägg AB

Stjärnägg AB, en av Sveriges främsta leverantörer av ägg, tillkännager stolt att deras delägare, Västkustägg, har förvärvat Väst Ägg AB, tidigare känt som Lilluns Ägg. Denna strategiska expansion förväntas stärka deras kapacitet att leverera ägg av högsta kvalitet till butiker över hela landet.

Olivoljepriserna skjuter i höjden

Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Sex procent lägre konsumtion 2020

Konsekvenser för försäljning till minderåriga

När det kommer till Systembolaget är ålderskontroll av högsta prioritet. Att säkerställa att ingen under 20 år får köpa alkohol är en central del av deras arbete för att främja ansvarsfull konsumtion. Men vad händer om en misstag inträffar och alkohol säljs till en minderårig?

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil