”Svenska bönder bland de mest klimatsmarta”

Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde i Östergötland tillika styrelseledamot i Arla. | Foto Pressbild
Svenska bönder är bland de mest klimatsmarta i världen. Detta enligt Arla som samlat två års data från drygt 8 000 mjölkgårdar i sju länder.

Svenska Arlabönder är bland de mest klimateffektiva mjölkbönderna i världen. Det visar enligt Arla en ny rapport som presenterades på Lantbruksmässan i Jönköping.

– Det viktiga är dock inte vilket land som har lägst utsläpp, utan att vi nu har ännu mer data som visar vilka åtgärder som gör störst klimatnytta på gårdarna, säger Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde i Östergötland tillika styrelseledamot i Arla.

Arla har samlat in två års data om klimatavtrycket på över 8 000 mjölkgårdar i sju europeiska länder. 
Resultaten har sammanställts i rapporten ”Datadrivet klimatarbete på mjölkgårdar”.

Den genomsnittliga Arlabonden har ett utsläpp på 1,15 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, vilket är ett av de lägsta i världen. 
Och av Arlabönderna har de nederländska det lägsta utsläppet på i snitt 1 kilo koldioxidekvivalenter per kilo mjölk, tätt följda av svenska och danska producenter på 1,01 kilo utsläpp.

Ett av de viktigaste resultaten från klimatberäkningarna är att det finns fem nyckelområden – inom Arla kallade Big5 – som har störst inverkan på gårdarnas utsläpp och står för 78 procent av skillnaderna i klimatavtryck, skriver Arla.

De fem punkterna är
Fodereffektivitet – mer mjölk per kilo foder.
Proteineffektivitet – minska överskottet av protein i fodergivan.
Hållbara djur – friska kor som lever längre.
Gödselanvändning – precision för att minska överskottet av kväve.
Markanvändning – effektiv användning av mark och grödor.Ett viktigt första steg är att var och en får en tydlig bild av sina resultat på de fem nyckelområdena. 
För att kunna förbättra sina resultat har kooperativet infört ett jämförelseverktyg, så att varje Arla-bonde kan se hur gården ligger till jämfört med liknande gårdar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil