Svenskar förändrar inte årets midsommarfirande

Arkivbild MostPhotos
Trots det sämre ekonomiska läget kommer sex av tio svenskar inte göra några förändringar till årets midsommarlunch. Endast en av tio kommer att planera mängden bättre för att undvika rester och lika många kommer att servera färre rätter, även fast vissa rätter lämnar mycket rester. Det visar en ny Sifo-undersökning från HelloFresh.

Sommaren ligger runt hörnet och det är dags att planera årets midsommarfirande. En ny Sifo-undersökning från HelloFresh och Verian visar att sex av tio (62%) svenskar inte kommer göra några förändringar till sitt midsommarfirande trots det ekonomiska läget. Endast en av tio tänker planera mängden mat bättre för att undvika rester (8%), servera färre maträtter eller tillbehör (7%) eller köpa billigare mat (6%).

– Det är förvånande att så få planerar att göra förändringar inför årets midsommar. Inför jul uppgav var tredje att de skulle planera mängden mat bättre. Kanske är midsommar ännu mer helig för svenskarna. Men det finns väldigt många enkla knep som inte påverkar firandet, såsom att servera maträtter som flest uppskattar, räkna ut portioner och handla i god tid, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.

Viktigaste maträtterna och maten som lämnar mest rester
De viktigaste rätterna och tillbehören på midsommarlunchen enligt svenskarna är färskpotatis (77%), jordgubbar (56%) följt av gräddfil, gräslök och rödlök (54%). Bland sillarna visar sig matjessill (41%) och inlagd sill (36%) vara solklara favoriter. Andra måsten på lunchen är lax (33%), snaps (29%) och grillad mat (24%). Mindre viktigt är däremot tofusill (1%), smörgåstårta (3%) och löjrom (7%).

Efter firandet lämnas dock en hel del rester, och allra mest blir det kvar av favoriterna – inlagd sill (24%), senapssill (23%) och färskpotatis (22%). Varje år slängs ungefär 33 kilo mat och dryck per person i Sverige, och under högtider är det lätt att köpa in alldeles för mycket mat som man efter firandet inte hinner äta upp innan den går ut.

– Svenskarna har många måsten till midsommarlunchen och traditionerna är starka. Men för att minska mängden rester kan det vara bra att kika med gästerna om det är någon rätt som inte behövs eller hur mycket som behövs. Det är lätt hänt att sillburkarna hamnar längst in i kylskåpet och glöms bort till jul. Genom att prata med ditt sällskap kan du undvika matsvinn. Om det trots planering och förberedelser skulle finnas sill kvar – varför inte låta gästerna som uppskattar rätten mest få ta med sig resterna hem?, säger Sofia Fattori.

Topplista: Rätterna som lämnar mest rester
1. Sill (Inlagd sill, senapssill, matjessill, löksill, skärgårdssill)
2. Färskpotatis
3. Janssons frestelse
4.Prinskorv
5. Köttbullar

Topplista: Svenskarnas måsten på midsommarlunchen
1. Färskpotatis
2. Jordgubbar
3. Gräddfil, gräslök, rödlök
4. Ägghalvor
5. Matjessill

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian, tidigare Kantar Public, på uppdrag av HelloFresh. Den bygger på 1 005 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 16 – 24 april 2024.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil