Sverige femma i världen på att äta ekomat

Foto Pressbild
Ekologiskt backar men Sverige är fortfarande en av världens ledande ekomarknader, rapporterar forskningsinstitutet FiBL, som placerar Sverige som femma.

Sverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent, enligt en ny rapport av forskningsinstitutet FiBL. 
I rapporten framgår även att Sverige är ett av länderna med högst konsumtion av ekologiska livsmedel.

– Det är glädjande att Sverige tillhör toppskiktet av länder som har störst andel ekologisk jordbruksareal och högst konsumtion av ekologiska varor. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda, tvärtom – mycket hårt jobb krävs från oss alla, inte minst i dessa tuffa tider, säger Emma Rung, vd för Krav.Forskningsinstitutet FiBL har lanserat sin årliga rapport om ekologisk mat och ekologiskt jordbruk i världens länder. 
Rapporten baseras på siffror från 2021 och släpptes i samband med Biofach – världens största mässa för ekologisk mat och dryck. 

Rapporten ”The World of Organic Agriculture” visar att Sverige hamnar i topp när det gäller andel ekologiskt brukad jordbruksmark samt konsumtion av ekologisk mat.
Sverige placerar sig på en femteplats när det gäller konsumtion av ekologisk mat i världen. 

Under 2021 köpte svensken ekomat för 266 euro. I genomsnitt köpte konsumenter i Europa ekologisk mat för 65,7 euro under samma tidsperiod, och för EU låg samma siffra på 104,3 euro.

 Sverige kniper också en sjätteplats i världen gällande ekologisk jordbruksareal, vilken 2021 uppgick till 20 procent av landets totala jordbruksareal. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil