Syltpriser kan skjuta i höjden

Arkivbild Mostphotos
Syltpriserna kan komma att fördubblas som en konsekvens av myndigheternas strängare regleringar mot bärindustrin, varnar branschfolk. Färre bärplockare leder till ökad import av bär, vilket driver upp priserna internationellt.

De senaste skärpningarna i reglerna kring bärindustrin har skapat en oro inom branschen. Enligt Andreas Fall, vd på Danica Foods, kan den minskade tillgången på bärplockare leda till kraftigt ökade syltpriser. Branschen varnar för att detta kan resultera i att syltpriserna fördubblas. Med färre bärplockare tillgängliga för den svenska marknaden, ökar behovet av att importera bär från utlandet. Den ökade efterfrågan internationellt har redan börjat påverka priserna i importländerna, vilket i sin tur slår tillbaka på svenska producenter och konsumenter.
– När vi inte kan få in tillräckligt med bärplockare, måste vi köpa bär från utlandet, och det gör att priserna stiger, förklarar Andreas Fall.
-Det ironiska är att de strängare reglerna, som var avsedda att skydda de utländska arbetarna, nu riskerar att göra dem ännu mer utsatta.
Enligt Fall kan de höjda priserna på bär öppna upp för ökade vinster för den organiserade brottsligheten på den svarta marknaden, eftersom det blir mer pengar att tjäna på olaglig verksamhet.
– Då finns det ännu mer pengar för den organiserade brottsligheten att tjäna på den svarta marknaden, säger han.
-Det är en tragisk bieffekt av de nya reglerna som vi måste hantera.

Den svenska bärindustrin befinner sig nu i en kritisk situation där både arbetskraft och tillgången på råvaror påverkas av de nya regleringarna. Effekterna på marknaden kan bli omfattande och långvariga, och både producenter och konsumenter förbereder sig för en osäker framtid.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil