Tre apoteksbolag riskerar miljonböter

Läckta uppgifter drabbas nu kunder till 3 st apotek | Foto MostPhotos/Pressbilder
Tre svenska apoteksbolag delade kunduppgifter med Facebook. Nu riskerar de böter som kan uppgå till mångmiljonbelopp efter en granskning.

I april avslöjade Sveriges radio Ekot att statliga Apoteket skickat detaljerade uppgifter om kunder och deras webbköp till Facebook.
Orsaken var enligt bolaget att man skulle följa upp sin egen reklam på plattformen och dess effektivitet.

Kort därefter kunde Ekot berätta att även nätapoteket Apotea gjort så under två års tid, vilket man förklarade som ett misstag utfört av en anställd som tryckt på fel knapp.
Nu rapporterar Ekot att även nätapoteket Apohem delat uppgifter om ”en liten andel” av sina kunder med Facebook.

Nu inleder Integritetsskyddsmyndigheten en granskning som, om den visar att bolagen gjort formellt fel, kan landa i att de får böter i mångmiljonklassen, enligt uppgift sanktionsavgifter på hundratals miljoner kr.

– Det är ju känsliga personuppgifter som det verkar kunna handla om här. Och de är en del av hälso- och sjukvården. Det gör att du måste ha ett högt skydd, säger Disa Rehn, jurist på IMV, till Ekot.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil