Tror att kronan kan falla ännu mer

Kronan kommer nog sänkas ännu mer | Foto MostPhotos
Skakig världsekonomi, amerikanska räntehöjningar, bopriser som faller. Tre faktorer som enligt bedömare gör att kronan kan bli ännu svagare.

Den svenska kronan har blivit betydligt svagare både i förhållande till den amerikanska dollarn och gentemot euron under det senaste året.
Idag kostar en dollar cirka 10:50 kr och euron cirka 10:80 kr.

Det är nivåer som kan bli än värre och experter som svd.se har talat med tror att såväl dollar som euro kan hamna över 11-kronorsstrecket.
För ett år sedan kostade en dollar lite drygt 8 kr och euron cirka 10:20.

Delvis skyller experterna riksbankens agerande som en faktor bakom valutautvecklingen.
– Riksbankens ovilja att höja räntan ledde till att kronan försvagades mot framförallt dollarn, säger Jesper Petersen, valutastrateg på Danske bank.

– Kronan har fått en dubbelsmäll. Först steg de amerikanska räntorna mer än de svenska och nu finns det en oro för att centralbankernas räntehöjningar kommer att utlösa en recession, säger Jesper Petersen på svd.se.

Carl Hammar, analyschef för räntor och valutor hos SEB, säger att en förklaring är att euron och dollarn är så mycket större valutor än kronan.
– Det handlar mycket om en allmän flykt bort från perifera valutor som kronan, säger han.
– Internationella investerare ser Sverige som en förlängd arm av Europa. Så fort euron går knackigt så går kronan minst lika knackigt, säger Hammer hos svd.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil