Svensk vinodling är på stark tillväxt

Svensk vinodling är på stark tillväxt
Svenska druvor – något allt fler ser möjligheten att krama musten ur. Foto: Pressbild Svenskt vin
Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. Fler möjliga druvsorter, professionalisering och pandemin anges som orsaker.

Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. Fler möjliga druvsorter, professionalisering och pandemin anges som orsaker.

Orsakerna till svenskt vins frammarsch är flera enligt organisationen Svenskt vin.
Fler ruvsorter anpassade till vårt klimat, professionalisering av branschen och inte minst effekterna av pandemin är de främsta, menar man.

Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på ca 150 hektar i landet.
I relation till mellan- och syd Europa är vi fortfarande ett mycket litet vinland, men det har aldrig tidigare planterats så mycket vin runt om i landet som under 2020.

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Antalet nya medlemmar i branschorganisationen ökar och samtalen och mejlen från nya intressenter strömmar in. Samtidigt ser vi att de redan etablerade vingårdarna expanderar kraftigt, säger Sveneric Svensson, ordförande för Svenskt vin.

Coronapandemin och dess effekter i form av hemester och ökad efterfrågan på svenskproducerat har bidragit till det ökade intresset för svenskt vin enligt branschorganisationen.
Det mesta talar för att besöken på de svenska vingårdarna i sommar kommer upp i samma höga nivåer som förra säsongen. Redan nu är många vingårdar med möjlighet till vinprovning och övernattning i stort sett fullbokade.  Orsaken till den kraftiga tillväxten som svenskt vin ser just nu handlar också om ökad kunskap, erfarenhet och kvalitet menar Svenskt vin.
– Många av de professionella vinproducenterna i landet tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden och det ökar kunskapen och kvaliteten för hela branschen. Den kunskap som branschen byggt upp under de senaste åren gör det också lättare för nyetablerade vingårdar, förklarar Sveneric Svensson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

47 procent fler konkurser i år

Enligt ny statistik från UC har antalet konkurser under januari 2023 varit det högsta på tio år. Samtidigt minskar antalet nya företag kraftigt.

Marknadsför tobaksfri mot gällande lag

Marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter strider på flera punkter mot gällande lag, skriver Dagens juridik som hänvisar till Konsumentverket.

Nu byter Dagab till returpallar

Med start i februari börjar Dagab byta ut alla träpallar mot returpallar från SRS. Det handlar på årsbasis om cirka 1,4 miljoner pallar.

Rusta storsatsar på sin e-handel

Rusta fokuserar om en aning när man nu väljer att satsa mer på sin e-handel. Rusta.com har uppdaterats och fått ny förbättrade funktioner.

Willys öppnar i ny lokal efter brand

Willys öppnar butik i Västerås i nybyggda lokaler efter branden i Erikslund i fjol. Den nya butiken öppnar där den gamla butiken låg.

Arla sänker priset till bönderna igen

För andra gången i år sänker nu Arla det pris man betalar till sina bönder för mjölken. Sänkningen gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil