Ukraina-krisen ger jakt på kontanter

FOTO: MICKES FOTOSIDA
Rysslands angreppskrig mot Ukraina har lett till krisbeteenden i Sverige. Bland annat ökar uttag av kontanter radikalt, på vissa håll en fördubbling.

Vid pandemins utbrott yttrade sig svenskars krisbeteende initialt i olika format av hamstring i butikerna, exempelvis av torrvaror, konserver och toalettpapper.
När Ryssland nu för krig i Ukraina ser vi andra beteenden i Sverige, exempelvis hur det blivit rusning efter kontanter.

En vanlig dag brukar ungefär 200 miljoner kr om dagen tas ut i sedlar från Bankomats uttagsautomater i Sverige.
Under de första dagarna i mars, efter Rysslands attack, handlade de flera dagar i rad om en fördubbling. Cirka 400 miljoner kr per dag togs ut i sedlar.

Hos Bankomat AB ser man ingen annan förklaring än krigsutbrottet och att man får ett ”beredskapsbeteende” kring kontanter.
– Det finns en stor osäkerhet i samhället, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på företaget Bankomat till di.se.

De här stora volymerna av uttag från automaterna har Bankomat inte sett vid något tillfälle under de tio senaste åren.
– Det här började i slutet av förra veckan där vi såg en ökad efterfrågan. Det är svårt att inte koppla det till den kris och det krig som är i Ukraina och den ökade krismedvetenheten som finns i Sverige, säger Johan Nilsson till di.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil