Arla ger ersättning utifrån hållbarhet

Foto Pressbild Arla
Arla tar nya klimatsteg genom att från och med augusti 2023 låta mjölkpriset påverkas av vilka hållbarhetsåtgärder den levererande gården genomför.

Arla tar nya steg för att ytterligare minska koncernens klimatutsläpp. Från augusti 2023 kommer mjölkpriset att påverkas av vilka hållbarhetsåtgärder som utförs på gården.

– Vår modell för hållbarhetsersättning är en milstolpe i Arlas omställning mot en ännu mer hållbar mejeriproduktion. Framöver kommer priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk inte bara att bero på fett, protein och kvalitet utan också på gårdarnas hållbarhetsåtgärder, säger Arlas ordförande Jan Toft Nørgaard i ett pressmeddelande.

Arla har de två senaste åren genomfört omfattande klimatberäkningar på 8 000 gårdar i sju länder. 
Baserat på data från de gårdarna inför man nu en poängbaserad modell för hållbarhetsersättning. 

Arlas styrelse ska öronmärka upp till 4 eurocent per kilo mjölk, varav 1 eurocent utbetalas till alla Arlabönder som genomfört sin klimatberäkning, för att motivera och finansiera det hela. 
Man räknar med att minst 270 miljoner euro kommer att fördelas under det första året.

I augusti 2023 kommer den första ersättningen att betalas ut som en del av mjölkpriset, baserat på mjölken som levererats i juli. Fakta/Områden som Arlabönderna kan få poäng för
* Big 5 – de fem nyckelområdena fodereffektivitet, gödselanvändning, markanvändning, proteineffektivitet och hållbara djur.
* Gödselhantering.
* Användning av hållbart foder.
* Användning av förnybar el (produktion på gården eller inköp av certifikat).
* Biologisk mångfald och kolinlagringsåtgärder.
* Utbildningar för att öka kunskapen om hållbarhet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil