LRF om miljardstödet

För tre månader sedan larmade LRF om att svenskt lantbruk var på väg in i en snabb kostnadskris och föreslog ett hållbart krispaket.  | Foto : MostPhotos
Regeringens stödpaket till svenskt lantbruk på 1 miljard kr är glädjande och efterlängtat, förklarar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

Regeringen har nu presenterat ett stödpaket på 1 miljard kronor till svenskt lantbruk, med hänvisning till ökade kostnader i allmänhet och dieselpriser och liknande i synnerhet. 
– Vi är väldigt glada och lättade och med detta besked skingras oron kring vårbruket på många håll, säger Palle Borgström som är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

För tre månader sedan larmade LRF om att svenskt lantbruk var på väg in i en snabb kostnadskris och föreslog ett hållbart krispaket. 
Nu har regeringen presenterat ett sådant, ett miljardpaket där 700 miljoner kr utbetalas som återbetalning av dieselskatt, 260 miljoner kr till gris- och kycklingföretagare och 40 miljoner kr till företagare inom trädgårdsnäringen.

– Stödet är efterlängtat och en lättnad i den akuta likviditetskris som många bönder befinner sig i inför vårbruket. Att rikta stödet till bränsleskatten är nödvändigt när prisbilden ser ut som den gör. Samtidigt ser vi att de branscher som haft det extra svårt får ett riktat stöd, vilket är en klok avvägning av regeringen, säger Palle Borgström.Att höja återbetalningen av diesel är det mest effektiva konkurrenskraftsstyrmedlet som finns inom jordbruket. Det är det snabbaste sättet att hjälpa lantbrukare i den akuta krisen. Men det stoppar inte LRF:s arbete mot ett fossilfritt lantbruk, påpekar Borgström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil