LRF om miljardstödet

För tre månader sedan larmade LRF om att svenskt lantbruk var på väg in i en snabb kostnadskris och föreslog ett hållbart krispaket.  | Foto : MostPhotos
Regeringens stödpaket till svenskt lantbruk på 1 miljard kr är glädjande och efterlängtat, förklarar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

Regeringen har nu presenterat ett stödpaket på 1 miljard kronor till svenskt lantbruk, med hänvisning till ökade kostnader i allmänhet och dieselpriser och liknande i synnerhet. 
– Vi är väldigt glada och lättade och med detta besked skingras oron kring vårbruket på många håll, säger Palle Borgström som är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

För tre månader sedan larmade LRF om att svenskt lantbruk var på väg in i en snabb kostnadskris och föreslog ett hållbart krispaket. 
Nu har regeringen presenterat ett sådant, ett miljardpaket där 700 miljoner kr utbetalas som återbetalning av dieselskatt, 260 miljoner kr till gris- och kycklingföretagare och 40 miljoner kr till företagare inom trädgårdsnäringen.

– Stödet är efterlängtat och en lättnad i den akuta likviditetskris som många bönder befinner sig i inför vårbruket. Att rikta stödet till bränsleskatten är nödvändigt när prisbilden ser ut som den gör. Samtidigt ser vi att de branscher som haft det extra svårt får ett riktat stöd, vilket är en klok avvägning av regeringen, säger Palle Borgström.Att höja återbetalningen av diesel är det mest effektiva konkurrenskraftsstyrmedlet som finns inom jordbruket. Det är det snabbaste sättet att hjälpa lantbrukare i den akuta krisen. Men det stoppar inte LRF:s arbete mot ett fossilfritt lantbruk, påpekar Borgström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil