Ekologiska gårdar ska testa sojafritt foder

Fem gårdar har under ett år testat sojafritt foder | Foto: Pressbild
Fem ekologiska mjölkgårdar har det senaste året testat att utfordra kor med sojafritt foder. Nu ska diskussionen tas vidare och resultaten analyseras.

Stängda gränser och ökade priser – coronakrisen och kriget i Ukraina har satt fokus på svenskt lantbruks importberoende. 
Under Borgeby fältdagar bjuder Ekologiska lantbrukarna och Krav in till en föreläsning om mer robusta foderstater i ekologisk mjölkproduktion. Vad händer när man plockar bort sojan eller proteinkoncentrat helt, är den centrala frågan.

Fem ekologiska mjölkgårdar har under senaste året att låtit minst åtta kor utfodras med enbart vallfoder och spannmål och resultatet har sammanställts i en serie reportage i tidningen Ekologiskt lantbruk.

– Det finns ett stort intresse bland ekobönder att bli ännu mer kretsloppsbaserade och självständiga i produktionen, men i praktiken finns det på många gårdar mer att göra och lära av varandra för att nå hela vägen, säger Sofia Emilsson, verksamhetsledare för Ekologiska lantbrukarna.Förhoppningen och utmaningen är att kunna få bättre netto med marginellt minskad avkastning i volym. 

Produktionen blir därmed mer långsiktigt hållbar och robust för kriser i vår omvärld. 

– För att kunna fasa ut sojan behöver korna äta mer grovfoder och vi behöver odla mer proteingrödor. Krav har som mål att till 2030 öka odlingen av proteingrödor så att foder till idisslare endast består av svenskodlat proteinfoder, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk hos Krav.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Satsar på camping och festival i sommar

Det smarta märket Stacky´s åker på turné i sommar och sätter upp ett stort antal campingplatser och festivaler som hållplatser på resan genom landet.

Solen, sangria och stränder lockar oss

Sol, sangria, stränder lockar oss när vi funderar på ett annat land att jobba ifrån. Inte konstigt att etta blir ett land på ”S”, alltså Spanien.

Greenfood initierar samarbete med Bower

Greenfood ska öka återvinningen med hjälp av Bower. Återvinningsappen ska göra att fler av Greenfoods förpackningar återvinns, hoppas parterna.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil