En miljard människor lider av fetma

Arkivbild MostPhotos
En ny global kartläggning avslöjar att antalet personer som lider av fetma i världen har överskridit en miljard. Den dramatiska ökningen är mest påtaglig bland barn och tonåringar och även i Sverige ligger andelen över det globala genomsnittet.

Av världens totala befolkning på åtta miljarder beräknas nu en miljard ha kraftig övervikt, vilket innebär fetma eller obesitas. Detta antal har flerdubblats på bara några decennier, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Den mest dramatiska utvecklingen ses bland barn och tonåringar. År 1990 var 31 miljoner av världens unga drabbade av fetma. År 2022 hade detta antal nästan femfaldigats till nära 160 miljoner.

Bland flickor ökade andelen från 1,7 procent till 6,9 procent och bland pojkar från 2,1 procent till 9,3 procent under samma period.

Svenska barn och ungdomar ligger över det globala genomsnittet, med fetma drabbande 7,8 procent av flickorna och 12,3 procent av pojkarna år 2022.

Professor Majid Ezzati från Imperial College London, en av de ansvariga för studien, uttrycker oro över att fetmaepidemin nu sprids bland barn och ungdomar i skolåldern. Många länder och regioner, inklusive öarna Niue, Tonga, Cooköarna och American Samoa, samt USA, har höga andelar av invånare med fetma.

Det är viktigt att notera att även undernäring fortfarande är ett problem, särskilt i fattiga länder som Eritrea och Indien. Även om andelen underviktiga har minskat, finns det fortfarande fler undernärda barn än barn med fetma globalt sett. Trots detta är fetma ett större problem än undervikt i många länder, särskilt bland vuxna.

Forskaren Guha Pradeepa från Madras Diabetes Research Foundation varnar för att fetma och undernäring kan bli ännu större problem till följd av klimatförändringar, covid-pandemin och konflikten i Ukraina, vilket leder till ökad fattigdom och högre priser på näringsrika livsmedel. Det krävs omfattande strategier för att hantera dessa utmaningar och skapa en hälsosammare värld.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil