En regionell titt på kostnaderna

Arkivfoto MostPhotos
PRO:s senaste undersökning avslöjar dramatiska prishöjningar på basvaror under de senaste två åren. Regionala skillnader lyfter fram ekonomiska utmaningar i olika delar av Sverige, och konsumentbeteendet avspeglas tydligt.

Priserna på vardagsvaror som mjölk, ägg, smör och fil har skjutit i höjden under de senaste åren, enligt PRO:s (Pensionärernas riksorganisation) senaste undersökning. Totalt sett visar undersökningen att prisökningen på 46 olika varor landar på 27 procent de senaste två åren. Livsmedel som ofta finns på frukostbordet har särskilt påverkats av prisstegringarna. Exempelvis har priset på Bregott stigit med 26 procent sedan 2021, trots en viss minskning förra året. Även filmjölk och mjölk har sett liknande ökningar som smöret sedan 2021.

Regionella Skillnader: Norr Kontra Söder
PRO:s undersökning visar tydliga regionala skillnader när det gäller matpriserna. I norra Sverige tenderar priserna att vara högre jämfört med de södra delarna. Detta mönster kan delvis förklaras av färre butiker och längre avstånd.

Konsumentbeteende: Anpassning till Prisökningar
Enligt PRO har många medlemmar anpassat sitt konsumentbeteende till de ökande matpriserna. Konsumenterna är mer benägna att leta efter extrapriser och erbjudanden samt att minska inköp av vissa varor, särskilt där prisökningarna varit mest påtagliga.

Mellan Billigast och Dyrast: Stor Prisskillnad
Den genomsnittliga kostnaden för en matkasse landar på 1495,66 kronor enligt undersökningen. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste butiken uppgår till över 400 kronor. Det finns en uttalad trend där norra Sverige upplever högre priser, delvis på grund av färre butiker och längre avstånd.

Framtidsutsikter: Oroande Tendenser och Möjliga Förklaringar
PRO förutspår att matpriserna inte kommer att minska avsevärt under 2024. Enligt dem finns det ingen tydlig indikation på en avmattning, och flera faktorer pekar på att priserna kan fortsätta stiga. Konsumenter kan vara tvungna att anpassa sina matvanor för att hantera de ökande kostnaderna.

Nedan följer en sammanfattad lista på de olika kommunerna:

1. Södra Älvsborg – Det Mest Prisvärda Distriktet
I södra Älvsborg hittar vi de mest prisvärda matkassarna enligt undersökningen, med ett genomsnittspris på 1444,90 kronor. Detta distrikt har 20 deltagande butiker.

2. Göteborg och Halland – Tätt i Hälarna
Göteborg och Halland hamnar också bland de billigaste distrikten med medelpriser på 1456,80 och 1461,00 kronor, och har 21 respektive 25 deltagande butiker.

3. Skåne – Prismedvetna Konsumenter
Skåne, med hela 95 deltagande butiker, fortsätter den sydliga trenden med ett medelpris på 1463,03 kronor. Konsumenterna i detta distrikt verkar vara särskilt prismedvetna.

4. Norra Älvsborg, Uppsala och Stockholm – Högprisregioner
I Norra Älvsborg, Uppsala och Stockholms län finner vi högre genomsnittspriser på 1505,48, 1520,83 respektive 1526,87 kronor. Stockholm sticker särskilt ut med 105 deltagande butiker.

5. Västerbotten – Det Dyraste Distriktet
Västerbotten toppar listan som det dyraste distriktet med ett genomsnittspris på 1554,42 kronor. Med 22 deltagande butiker har detta distrikt den högsta prisnivån.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil