”En vd-lön motsvarar 73 butikssäljares lön”

Coronapandemin slog mot mycket men inte mot makteliten, slår LO fast. En vd-lön motsvarar till exempel 73 butikssäljares, konstaterar Handels.

Coronapandemin slog hårt mot vanliga löntagare under 2020. Men det märktes inte för makteliten, konstaterar LO som påpekar att den genomsnittliga lönen för makteliten var 73 gånger en butikssäljares lön.
– Det gör mig såklart glad att det går bra för branschen. Det ska vi påminna arbetsgivarna om när det är dags att starta upp avtalsförhandlingarna nästa år, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Många anställda drabbades hårt under coronapandemins första år, 2020. Arbetslösheten steg och vissa branscher drabbades av korttidspermitteringar och uppsägningar. 
I andra branscher, exempelvis delar av handeln, fick anställda slita hårdare än någonsin.

Nu har LO gjort sin genomgång av hur lönerna utvecklades för löntagare och makteliten under 2020. Makteliten definierar man här som 200 personer på höga positioner inom näringsliv, politik, ekonomi och andra viktiga samhällsområden. Resultatet visar att det inte finns några tecken på kris för denna grupp.

– När arbetsgivarna säger “vi har inte råd att höja lönerna mer” eller “ni måste vara resonliga, vi måste alla ta ansvar för att hålla kostnaderna nere”, då ska vi fråga: Varför är det alltid arbetarna som ska ta ansvar, säger Linda Palmetzhofer.
– Sveriges arbetare har på olika sätt tagit ett enormt ansvar under hela pandemin. Varför har butiksbiträdet, lagerarbetaren eller frisören ett större ansvar än vd:arna på samma bolag?

Undersökningen om maktelitens inkomster gjordes första gången år 1950 och det är relationen till en industriarbetares lön som är fokus. 
År 1950 motsvarade maktelitens genomsnittliga inkomst 11,1 industriarbetarlöner. 
År 1980 var skillnaden i inkomster mellan maktelit och industriarbetare som minst, maktelitens genomsnittliga inkomst motsvarade då 4,9 industriarbetarlöner.

För år 2020 motsvarade maktelitens inkomst 65 industriarbetares löner. Men skillnaden är alltså ännu större jämfört med butiksanställdas löner. 

Den genomsnittliga lönen för makteliten år 2020 var 73 gånger större än en butikssäljares lön. 
I praktiken är skillnaden ännu större, eftersom utgångspunkten är heltidslöner och de flesta butikssäljare arbetar deltid, påpekar facket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil