Fördelarna med att ’skära’ ölskummet

Foto Heineken
Att skära ölskummet är en viktig del av konsten att servera den perfekta ölen, enligt Thomas van Boheemen Manager Heineken® Global Star Quality.

Genom att skära bort överskottsskummet efter upphällning får man bort de stora bubblorna som kan påverka ölens smak och fräschör negativt. Istället skapas en fin, tunt skyddande lager på toppen av skumkronan, vilket bidrar till att bevara koldioxid och aromerna i ölen.

Att skära ölskummet är vanligare runt om i världen än i Sverige, men det är ett enkelt sätt att säkerställa en god ölupplevelse. För att göra detta används ett vått ölblad, även kallat foam skimmer, för att skära av överskottsskummet längs kanten på glaset.

Thomas bästa tips för att hälla upp den perfekta ölen:

  • Först och främst ska ölen serveras i ett rent och kallt glas.
  • Håll glaset i botten när du häller upp ölen och inte på toppen där du, eller din gäst, sen ska dricka från. Genom att hålla i botten värms heller inte glaset upp i onödan av din kroppsvärme.
  • Håll sen glaset i en vinkel om 45 grader när du häller i ölen längs med insidan. På så sätt får du ett bra skum samtidigt som smak och doft frigörs.
  • Precis innan servering ”skär” sedan bort överflödigt skum från toppen med hjälp av ett vått ”ölblad” (foam skimmer) som du håller i 45 graders vinkel.
  • Målet är en skumkrona som är ungefär två fingrar bred.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil