Fruktstöd införs i svenska skolor

Arkivbild Mostphots
Från och med läsåret 2025/2026 kommer svenska skolelever att få tillgång till EU-finansierad frukt, ett initiativ som har potential att förbättra både hälsan och välbefinnandet för många barn.

Efter många års avslag planerar Sverige nu att tacka ja till EU fruktstöd, som innebär att elever i förskoleklass upp till årskurs 9 kommer att få tillgång till EU-finansierad frukt. Förslaget, framlagt av Jordbruksverket, har som målsättning att förenkla administrationen och öka mängden frukt som når eleverna.
David von Laskowski, VD för Picadeli och Greenfood, uttrycker sin glädje över beslutet:
– Det är mycket glädjande att förslaget innebär mindre krånglig administration, vilket leder till att mer frukt når Sveriges skolelever, säger von Laskowski.
Jordbruksverkets förslag innebär flera förändringar som syftar till att göra fruktstödet mer tillgängligt och effektivt:

  • Administration av fruktstödet integreras med det befintliga EU-finansierade mjölkstödet, med en separat finansieringspott.
  • Stödet omfattar elever från förskoleklass till årskurs 9 och inkluderar frukter som äpple, banan, päron och citrus.
  • Fruktdistributionen ska ske under minst två veckor varje läsår.
  • Minskad administrativ börda för skolorna, vilket möjliggör mer frukt till eleverna.

Greenfood, under ledning av von Laskowski, har varit en pådrivande kraft i debatten om att införa fruktstödet. Företaget menar att skolans roll i att etablera hälsosamma matvanor är avgörande. Skolan erbjuder en unik möjlighet att säkerställa att alla barn får tillgång till näringsrik mat, vilket är särskilt viktigt för de elever som kanske inte har samma möjligheter hemma.

Beslutet att införa fruktstödet kommer i en tid då många familjer kämpar med ökade kostnader för mat. Enligt en undersökning väljer en femtedel av svenskarna bort frukt och grönt för att spara pengar. Skolor har rapporterat om att elever är hungrigare och att det är svårt att möta behoven med de stigande matpriserna. För närvarande erbjuder endast var tionde skola frukt till sina elever, medan nästan hälften av högstadieskolorna uppmuntrar eleverna att själva ta med frukt, trots att skolan ska vara avgiftsfri enligt lag.

Även om fruktstödet inte täcker hela behovet under ett läsår, ses det som ett positivt steg mot bättre folkhälsa.
– Fruktstödet är långt ifrån allt som krävs, men det är en viktig investering i de svenska barnens hälsa och ett steg i rätt riktning för den svenska folkhälsan, säger David von Laskowski.

Införandet av EUs fruktstöd i svenska skolor markerar en betydande förändring i hur skolorna kan stödja barnens hälsa och välbefinnande, och är ett välkommet tillskott till skolornas resurser.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil