Historiskt trendbrott redovisas i e-handeln

E-handeln tappar enligt PostNord | Foto Pressbild/MostPhotos
Postnord redovisar vad man kallar ett ”historiskt trendbrott” i e-handeln där e-handeln tappar efter två starka år under pandemin.

Efter två exceptionellt starka e-handelsår tappar e-handeln i omsättning under årets först kvartal, skriver Postnord. 
Minskningen med 8 procent ska dock sättas i relation till förra årets rekordtillväxt, påpekar man. 

Många branscher utmanades under det första kvartalet 2022. Enbart tre branscher växte under perioden; apoteksvaror med 13 procent, kläder och skor med 3 procent och bygghandel med 2 procent. 

Tuffast var kvartalet för dagligvaruhandeln på nätet, som minskade med 19 procent, tätt följd av kategorierna sport och fritid och böcker och media, som båda tappade 15 procent. 

– Efter rekordtillväxten under pandemin var det väntat att e-handeln skulle minska när samhället öppnade upp. Tillsammans med Rysslands krig i Ukraina och dess påverkan på världsekonomin leder det till ett historiskt trendbrott för e-handeln. Trots det här hacket i kurvan finns det ingen anledning att tro något annat än att e-handeln kommer att fortsätta att växa över tid, som den gjort under många år, säger Mathias Krümmel, vd för PostNord Sverige. 

E-barometern Q1 fokuserar på hållbarhet och begagnathandel mellan konsumenter. 26 procent av e-handelskonsumenterna har handlat begagnat den senaste månaden och 40 procent har sålt en begagnad vara det senaste året. 

– Begagnat-handeln är här för att stanna och vi ser tydligt att den inte bara drivs av att det är billigare än att köpa nytt. Det är också mer hållbart. 42 procent av konsumenterna handlar visserligen begagnat på grund av priset, men 28 procent gör det för att det är mer hållbart, säger Mathias Krümmel. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil