”Hoppas priserna varit på toppen och vänt”

Vetepriserna spås att gå ner | Foto MostPhotos
Lästid: 2 minuter
Foderpriserna är rekordhöga men Lantmännen ser en vändning för såväl vete och majs som raps – men påpekar att väder och politik styr utvecklingen.

Foderpriserna är som bekant rekordhöga men Lars Hermansson, marknadschef inom foder hos Lantmännen lantbruk, ser ett litet ljus i slutet av tunneln.
Det kan vara så att vi har sett en vändning när det gäller vete, majs och raps.

– Foderpriserna är jättehöga. Det är på nivåer som vi aldrig har sett tidigare. Sedan förra sommaren har priserna stigit succesivt, och i samband med kriget i Ukraina stack de upp till ytterligare en hög nivå. Sen har det legat där och pendlat lite upp och ner. Nu har vi sett en viss nedgång, så vi har förhoppningsvis varit på toppen och vänt, säger Lars Hermansson till jordbruksaktuellt.se.

Det finns ett par förklaringar till att trenden – framförallt på vete och raps – kan ha vänt, säger Hermansson.
– Det ena är att vi börjar närma oss nästa skörd, och då tittar man inte på den gamla längre. Ryssland har en fantastisk skörd på gång, vilket man inte unnar dem egentligen, och det är långt ifrån alla som har sanktioner mot Ryssland. Så den skörden är med och rättar till världsbalansen för vete, påpekar marknadschefen. 

– För det är egentligen hur mycket som finns i lager som styr prisnivån. I och med invasionen av Ukraina, och utmanande väderlek i Nord- och Sydamerika så sjönk världsbalansen och då steg priserna. Nu när det kommer in bättre prognoser, så borde priserna gå ner litegrann, analyserar Lars Hermansson hos ja.se.

Hur utvecklingen ser ut framöver beror på flera och av dem några svårbedömda faktorer.
– Dels är det politiken, och då inte minst politiken kring sanktioner till följd av kriget i Ukraina och möjligheten att få ut ukrainsk vara. Det påverkar börserna enormt mycket, och det är väldigt volatilt. Även hög inflation och stigande räntor påverkar råvarumarknaden, säger Lars Hermansson och påpekar att den andra faktorn är vädret.
– Det är en klassisk vädermarknad, som också driver på den här volatiliteten.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil