Ica-chefen: ”Kunderna styr priserna”

Eric Lundberg | Foto Pressbild
Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, säger i en intervju för SvD att det är konsumenterna som har störst makt över matpriserna i Sverige.

”Det är i slutändan de som avgör”, säger Lundberg till tidningen efter att dagligvaruhandelns jättar fått kritik för sina stora prisökningar.

När de mötte finansminister Elisabeth Svantesson i veckan framhöll hon att situationen i dagligvaruhandeln inte är rimlig.
– Det är orimligt att svenska matkassar kostar så mycket mer än i länder runt om, sa hon.

Icas vd Erik Lundberg slår nu tillbaka mot kritiken.
– Det är inte Ica eller en Ica-handlare som försöker sko sig på marknaden. Utan det är en kris i marknaden, säger han till SvD.

– Vi jobbar redan otroligt intensivt med att motverka prisökningar. Vi förhandlar med våra leverantörer. Vi har tuffa diskussioner med dem. Vi jobbar med att skapa bra erbjudanden för konsumenter. Vi har våra egna varumärken där vi har sänkt priser på mat som konsumenterna handlar ofta, påpekar han.

På frågan om vem som egentligen bestämmer över priset svarar han;
– Det byggs upp utifrån en en lång värdekedja och det börjar ju alltid med produktionen och leverantörsledet. Och sen tas det vidare i olika steg. Därför måste man titta på det här utifrån från hela värdekedjan.

Men vem har makten över priset?
– I slutändan ska jag säga konsumenten, för det är konsumenten som väljer vad man vill köpa.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil