Inflationen minskar till 4,4 Procent

Arkivbild MostPhotos
Statistikmyndigheten SCB rapporterar att inflationstakten, enligt Konsumentprisindex (KPI), sjönk till 4,4 procent i december 2023, markant lägre än den föregående månadens 5,8 procent.

I en ny rapport från SCB framkommer att inflationstakten i Sverige har minskat till 4,4 procent enligt KPI i december 2023. Detta representerar en noterbar nedgång från den tidigare månadens 5,8 procent, vilket indikerar en nedåtgående trend. SCB:s prisstatistiker, Carl Mårtensson, förklarar att den främsta anledningen till nedgången i inflationstakten är de betydligt lägre elpriserna jämfört med december 2022. Elpriserna har minskat med nästan 40 procent under det senaste året, vilket har haft en påtaglig effekt på den övergripande inflationen.

KPIF och Lägsta Nivå Sedan Juli 2021
Inflationen enligt KPIF, där räntan hålls konstant, låg på 2,3 procent i december. Detta representerar en nedgång från novembers 3,6 procent och markerar den lägsta nivån sedan juli 2021. Trots att elpriserna har påverkat inflationen, har andra faktorer som resor, kläder och hushållsvaror bidragit till en ökning under den senaste tiden.

Elprisernas Förändring och Höjda Boräntor
Elprisernas nästan 40-procentiga minskning under det senaste året, tillsammans med höjda boräntor, sammanfattar de huvudsakliga faktorerna bakom den övergripande förändringen i inflationstakten i Sverige. Utvecklingen ger en viktig inblick i det komplexa samspelet mellan olika ekonomiska variabler och deras påverkan på inflationsnivåerna.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil