Investerar i fossilfri produktion

Foto Pressbild
Orkla Foods Sverige satsar stort på hållbarhet genom att investera 25 miljoner kronor i en ny fossilfri energianläggning vid livsmedelsfabriken i Fågelmara. Detta initiativ, som förväntas minska företagets koldioxidutsläpp från fossila energikällor med 2 000 ton per år, innebär en betydande minskning av klimatpåverkan.

Den nya energianläggningen planeras att tas i bruk under andra halvåret 2025.

Michael Byman, fabrikschef på Orkla Fågelmara, uttalade sig om investeringen:
”Omställning till förnybar energi kostar, men är oerhört centralt för att vi ska nå våra klimatmål. Vi lever i ett kritiskt decennium för klimatet och med investeringen tar vi ytterligare kliv för att minska vårt och våra produkters klimatavtryck.”

Fågelmara-anläggningen, som är en av Europas största ketchupfabriker, producerar årligen 30 000 ton ketchup och dressing under varumärket Felix, samt varumärkesketchup för andra nordiska marknader. Den totala investeringen på 25 miljoner kronor inkluderar ett stöd på 11 miljoner kronor från Naturvårdsverket och Europeiska unionen – NextGenerationEU genom Klimatklivet.

Michael Byman tillägger:
”Vi är väldigt glada över att kunna sätta igång arbetet med en förnybar energianläggning här i Fågelmara och att vi redan nästa år räknar med att ha fossilfri tillagning av ketchup och dressing.”

Den planerade energianläggningen kommer att använda pellets och förväntas minska koldioxidutsläppen från gasol med 2 000 ton per år. Orkla Foods Sverige har satt upp målet att alla företagets anläggningar ska drivas med fossilfri energi senast 2030. Till 2025 ska mer än 60 procent av bolagets energianvändning vara förnybar energi och växthusgasutsläppen från den egna verksamheten (scope 1 och 2) ska ha minskat med 65 procent. Dessa mål är verifierade och godkända av initiativet Science Based Targets (SBTi) för att vara i linje med 1,5 gradersmålet.

För närvarande använder Orkla Fågelmara redan fossilfri el som omfattas av ursprungsgarantier och bergvärme för uppvärmning av en stor del av fabrikens byggnader.

Fakta om Orkla Fågelmara:
– Livsmedelsproduktion har pågått i Fågelmara sedan 1920-talet, ursprungligen med konservinläggningar av fisk.
– Idag är anläggningen den största för tomatketchup i Norden.
– Cirka 90 personer arbetar vid anläggningen.
– Årligen produceras 30 000 ton ketchup och dressing för den svenska marknaden och för export under varumärket Felix.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil