”Många omedvetna om läkemedelskrockar”

Foto MostPhotos
83 procent av de svarande i en ny undersökning använder receptfria läkemedel men många har dålig koll på hur olika läkemedel interagerar.

Detta hävdar Apotek hjärtat som låtit Sifo göra en undersökning, där 83 procent av de svarande säger att de använder receptfria läkemedel.
Statistik från Socialstyrelsen visar även att cirka 65 procent av svenskarna hämtade ut minst ett receptbelagt läkemedel under 2021.

Apotek hjärtat konstaterar nu – utifrån undersökningen – att det finns en brist på kunskap om hur olika läkemedel interagerar.
Läkemedelsinteraktioner innebär att ett läkemedel ”krockar” med andra läkemedel, kosttillskott eller livsmedel som du konsumerar och på så vis påverkar läkemedlets effekt. 

Enligt den nya undersökningen är 33 procent av de svarande omedvetna hur deras receptfria läkemedel interagerar med andra receptfria medel och 23 procent omedvetna om interaktionen mot deras receptbelagda mediciner.

– Att olika läkemedel interagerar med varandra är relativt vanligt. Oftast är det inte allvarligt, men det kan resultera i att läkemedlets effekt antingen försvagas eller förstärks. Risken för allvarliga biverkningar ökar bland läkemedel som finns i det receptbelagda sortimentet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

– Läkemedel kan även krocka med vissa kosttillskott, livsmedel, alkohol och rökning. Därför uppmanar vi alla som använder läkemedel att ta hjälp av våra farmaceuter eller vården för rådgivning om eventuella läkemedelsinteraktioner. Har man använt ett läkemedel under en längre tid och börjar konsumera exempelvis nya kosttillskott bör man dubbelkolla hur dessa fungerar tillsammans, fortsätter Annika Svedberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil