Ny ordförande för Fairtrade

Katarina Rosenqvist är ny ordförande i Föreningen för Fairtrade Sveriges styrelse. | Foto: Lidl / Fairtrade Sverige
Katarina Rosenqvist har valts till ny ordförande för Fairtrade Sverige. Hon var för 15 år sedan med om att bygga upp organisationen, i fem år som vd.

Katarina Rosenqvist är alltså ny ordförande i Föreningen för Fairtrade Sverige men inte direkt ny på området. För 15 år sedan var hon med om att bygga upp Fairtrade i Sverige och under fem år vd för Fairtrade Sverige AB.

Nu blir hon alltså ordförande för Fairtrade Sveriges styrelse och sammanfattar sin roll så här;
– Jag vill utgöra en brygga mellan ideell sektor och näringsliv.

Att återkomma till Fairtrade ser hon också som en nystart i flera avseenden;
– Nu ser jag fram emot att återigen vara med och leda vidareutvecklingen av verksamheten så att vi fortsätter vara relevanta i framtiden, både för odlare och konsumenter. Jag är otroligt glad och stolt över att ha blivit vald till ordförande, konstaterar hon.

Katarina Rosenqvist menar att hennes styrka ligger i att hon rört sig mellan ideell sektor och näringslivet, där hon arbetat som hållbarhets- och kommunikationschef. Det har lärt henne att hålla båda perspektiven i huvudet.

–Jag har blivit bra på att lyfta Fairtrade-perspektivet i ett annars ganska tungt kommersiellt klimat som dagligvaruhandeln.

Att nu tillträda som ordförande under coronapandemin är naturligtvis att göra det under speciella omständigheter.
– I den tid vi befinner oss känns en certifiering som Fairtrade extra viktig. Vi behöver kunna säkerställa schyssta arbetsvillkor för odlare och anställda, så att de kan fortsätta skörda sitt kaffe och sin kakao. Om vi är utsatta här så är de om möjligt ännu mer utsatta i länder där fattigdomen redan var utbredd, menar Katarina Rosenqvist.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil