Panta mera – brist på flaskor och backar nu

Foto Pressbild
Vi måste lära sig att panta mer och framförallt komma ur förvirringen kring vilka som är engångs- respektive returglasflaskor, enligt branschen.

Svenska konsumenter är bland de bästa i världen i att panta men det råder förvirringen när det gäller glasflaskor – kring vilka som är engångsglas och vilka som är returglas.
Nu skriver Sveriges bryggerier i ett pressmeddelande att detta lett till stor brist på både returglasflaskor och backar.

Backar och returglasflaskor ingår, som alltid, i ett retursystem där alla flaskor diskas och återanvänds, påpekar man.
En returflaska återanvänds i allmänhet 40 gånger.

Dessvärre tänker inte många konsumenter på pantsymbolen, menar man och exemplifierar med att 80procent av alla returglasflaskor som exempelvis säljs på Systembolaget slängs i återvinningen i stället för att pantas i butik. 

Sveriges bryggerier vädjade förra året flera gånger till konsumenterna om att panta mer av såväl 50 cl-flaskor som blå backar.
Men bristen kvarstår fortfarande och nu är man orolig inför sommaren.

– Vi har verkligen nått ut i media för att lyfta bristen men det verkar som om människor fortfarande inte riktigt ”kommit till skott”. Sommaren väntar runt hörnet och därför behöver vi återigen påminna och vädja: returnera dina returglasflaskor och backar. Det hjälper både miljön och plånboken, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges bryggerier.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Unionen stämmer Apotea

Fackförbundet Unionen har stämt Apotea i Arbetsdomstolen och kräver 300 000 kronor i skadestånd för påstådd överträdelse av arbetsmiljölagen. Unionen begär även att detta mål behandlas tillsammans med en tidigare rättslig tvist.

Så stora blev bonusarna

Axfoods avgående vd Klas Balkow tilldelas för andra året i rad en nästan maximal bonus på 4,8 miljoner kronor. Nina Jönsson toppade dock denna.

Nya öden för Picards lokaler

Efter Picards konkurs i januari pågår nu en utförsäljning av de sista matvarorna från butikerna. Konkursförvaltaren Lars Lundberg avslöjar att flera parter visar intresse för att ta över de gamla lokalerna.

Tonvis kokain bland bananer

I ett dramatiskt beslag har brittisk polis avslöjat vad som tros vara ett av de största kokainfynden i Storbritanniens historia. Den 8 februari upptäcktes inte mindre än 5,7 ton kokain gömda i en container med bananer vid Southampton hamn.

Far och son smugglade 700 liter öl

I tingsrätten dömdes en far och hans son för att ha smugglat in 700 liter öl från Tyskland till Sverige utan att anmäla det till Tullverket. Nu har hovrätten ändrat domen och straffet för paret.

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

David von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil