Ser den stora förändringen som permanent

Foto Pressbild, Systembolaget
Enligt Anna Fellenius, kategorichef på Systembolaget, är den dramatiska ökningen av försäljningen av alkoholfria drycker inte bara en tillfällig trend utan en varaktig förändring. Sedan millennieskiftet har försäljningen av alkoholfria drycker ökat med imponerande 788 procent, vilket pekar på en betydande förändring i svenskarnas konsumtionsvanor.

Med 452 butiker över hela landet och ett sortiment på cirka 3 500 olika produkter har Systembolaget blivit en viktig del av svenskarnas livsstil. Den ökade populariteten för alkoholfria drycker är enligt Fellenius en reaktion på samhällsförändringar och en förskjutning mot en friskare livsstil.

Under 2023 sålde Systembolaget otroliga 3 553 757 liter alkoholfria drycker, jämfört med endast 400 155 liter år 2000. Denna enorma ökning på över tre miljoner liter på 23 år markerar en betydande förändring i svenskarnas dryckesvanor.

Fellenius betonar att den ökade försäljningen av alkoholfria produkter kan vara en del av en bredare trend mot minskad alkoholkonsumtion i Sverige. Även om det är svårt att dra direkta slutsatser om sambandet mellan dessa två faktorer just nu, indikerar tillgänglighet och innovation inom det alkoholfria segmentet en påtaglig förändring.

På frågan om den ökade populariteten för alkoholfria alternativ är en kortlivad trend eller något beständigt är Fellenius tydlig: ”Nej, den här trenden är här för att stanna.” Med en ökande medvetenhet om hälsa och välbefinnande är det troligt att efterfrågan på alkoholfria alternativ kommer att fortsätta att växa och etablera sig som en permanent del av den svenska dryckeskulturen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil