Skånemejerier introducerar sin första ellastbil

Foto Skånemejerier
Som ett led i att bli Sveriges mest hållbara mejeri har Skånemejerier introducerat sin första ellastbil i en pilotstudie. Detta initiativ syftar till att utforska hur eldrivna fordon kan bidra till företagets diversifiering av fossilfria drivmedel och möta framtidens krav på tysta och utsläppsfria transporter.

Skånemejerier har nu sin första ellastbil rullande på de skånska vägarna, som är en del av en pilotstudie med två olika lastbilstyper. Syftet med studien är att utvärdera tekniken och de möjligheter som ellastbilar erbjuder, med en framtida ambition att satsa mer storskaligt på dessa fordon.
– Vi arbetar aktivt för att minska vår klimatpåverkan och vi är stolta över att 97 % av våra inrikestransporter idag är fossilfria. Arbetet för att nå målet om 100 % fortsätter och för att lyckas är effektivisering, optimering och just bränsleskifte viktigt, säger Peter Liljedahl, transportchef på Skånemejerier.
Skånemejerier har skrivit under Transportinitiativet från Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), som siktar på att medlemsföretagens egna och inköpta inrikestransporter ska vara 100 procent fossilfria till 2025. Företaget är också delaktigt i Skånes Elektrifieringslöfte, ett regionalt initiativ för elektrifiering av transportsektorn som syftar till att visa på långsiktigheten i elektrifiering.

Peter Liljedahl, transportchef på Skånemejerier | Foto Pressbild

– Det finns många fördelar med elektrifiering. Utöver lägre klimatutsläpp, bidrar ellastbilar även till en tystare arbetsmiljö, förbättrad luftkvalitet och minskat buller på vägarna. Men vi ser fortfarande utmaningar som exempelvis utbyggnaden av laddinfrastruktur, distributionsnätverk och standardisering av dragbilar. Därför är det extra viktigt för oss att samverka med andra i frågan, så att vi tillsammans kan hitta lösningar, säger Peter Liljedahl.
Skånemejeriers pilotstudie har inte bara lokal betydelse utan följs också med stort intresse av Skånemejeriers ägare, världens största mejerikoncern Lactalis.
– Vi är ett lokalt företag med en global ägare, vilket gör att vi har möjlighet att verka både för förändringar i regionen och för en mer hållbar mejeriindustri i stort. Något som är inspirerande och motiverande, säger Peter Liljedahl.

Teknisk Detalj
Den första ellastbilen, en Volvo FM 490 KW 42 Tractor, har en räckvidd på 250 km och levererar Skånemejerierprodukter över hela Skåne, både i städer och på landsbygden. Lastbilen togs i drift under maj 2024 och laddas med grön el på Malmö Mejeri.

Med denna satsning på elektriska transporter tar Skånemejerier ytterligare ett steg mot att bli en förebild inom hållbarhet i mejeriindustrin och för att minska sitt klimatavtryck.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil