Stort matsvinn på gårdar och i fabriker

Foto MostPhotos
Betydande mängder av exempelvis potatis, morötter, jordgubbar och kvarnvete blir aldrig mat, visar fyra nya rapporter från Jordbruksverket.

Det finns ett regeringsuppdrag kring minskat matsvinn där Livsmedelsverket och Naturvårdsverket är med i arbetet.
Sammanlagt kartläggs åtta produkter för att se vilka mängder som aldrig blir mat och hur en ökad andel ska nå butiker och konsumenter i ett perspektiv med 2025 som målår.

Det visar sig nu att betydande mängder potatis, morötter, jordgubbar och kvarnvete aldrig blir mat.
Orsakerna är livsmedelsförluster på gårdar, packerier och kvarnar där det som var tänkt att bli mat stannar kvar på åker, används till foder eller blir avfall.

– Det är viktigt att förebygga livsmedelsförluster för att minska miljö- och klimatpåverkan, öka lönsamheten och stärka livsmedelsförsörjningen. Det går helt i linje med målen i den svenska livsmedelsstrategin, säger Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande. 

Ett flagrant exempel som tas upp i rapporterna är potatis.
Under 2021 motsvarade mängden potatis som inte lämnade gårdar och packerier för att bli mat 1,6 miljoner svenskars årliga potatiskonsumtion.  

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil