”Svensk normalskörd” pekar prognoser på

Foto MostPhotos
Lantmännen förutspår i sin skördeprognos för sommaren att den svenska spannmålsskörden blir normalstor och landar i en volym på 5,3 miljoner ton.

Det är en något större spannmålsskörd än förra året (4,9 miljoner ton) men i linje med femårssnittet om Lantmännens prognos slår in.
Enligt den ska vi få en spannmålsskörd på cirka 5,3 miljoner ton, där torrt väder i öst och en hård vårvinter i Mälardalen gör att den inte blir större.

Det handlar, i Lantmännens prognos, om en veteskörd på 3 miljoner ton, en kornskörd på 1,3 miljoner ton, en havreskörd på 600 000 ton och en rågskörd på 100 000 ton.

Det innebär för vete i nivå med de senaste åren, för korn en ökning med en tredjedel mot fjolåret, för havret plus 9 procent och för rågen en minskning med 31 procent.

– Vi ser ut att gå mot en medelstor spannmålsskörd i Sverige i år. I södra och västra Sverige är skördepotentialen lovande, men östra Sverige och Mälardalen har drabbats av både utvintring och torka, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.
– Det har aldrig varit så viktigt som nu att säkra ett livskraftigt svenskt lantbruk som bidrar till en stabil livsmedelsförsörjning. Osäkerheten är stor och tillgången på livsmedel måste säkerställas. Med skörden som utgångspunkt tar vi på Lantmännen, tillsammans med våra medlemmar – svenska lantbrukare – ansvar från jord till bord, och levererar hållbara livsmedel i världsklass, säger Per Lindahl, Lantmännens styrelseordförande.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil