Svenskar vill handla cirkulärt men handeln hänger inte med

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Tre av fyra svenskar är positiva till att köpa begagnat, men färre än hälften har gjort det det senaste året. Brist på prisvärde, garantier och tydlig information stoppar många från att agera.

Högt intresse lågt genomslag, ny undersökning från Reclaimit genomförd av Novus visar att 74 procent av svenskarna kan tänka sig att handla cirkulärt medan endast 53 procent har gjort det det senaste året  .

De största hindren är höga priser, avsaknad av garantier och kvalitetskontroll samt otillräcklig information om varornas skick och funktion.

– Intresset för cirkulär handel är stort och de unga leder utvecklingen. Men det är tydligt att handeln inte möter efterfrågan. Med tanke på de ungas stora intresse för cirkulär konsumtion är risken att butikerna tappar framtidens kunder, säger Wilhelm Hamilton  .

Yngre leder utvecklingen

Bland personer i åldern 18 till 34 år vill 86 procent handla cirkulärt och 65 procent har också gjort det. I gruppen 65 till 84 år uppger 50 procent att de vill men bara 26 procent har genomfört detta.

Skillnaden är särskilt tydlig inom heminredning och möbler där nästan hälften vill köpa begagnat, men bara 12 procent har gjort det. Inom kläder skor och väskor uppvisar gapet en skillnad på 18 procentenheter mellan vilja och faktisk handling.

– Konsumenterna vill handla mer cirkulärt, men de vill göra det enkelt tryggt och helst med aktörer de redan litar på, säger Hamilton  .

Dessutom noterar han att diskussionen om sänkt moms på begagnat är relevant eftersom just priset är den största barriären för många kunder .

Undersökningen visar vad som skulle kunna öka intresset för cirkulär konsumtion:

• 32 procent vill se lägre priser

• 30 procent efterlyser kvalitetskontrollerade varor

• 24 procent önskar bättre information om skick och storlek

• 21 procent vill ha smidigare returer

• 18 procent vill slippa handla från privatpersoner

• 15 procent ser gärna att begagnade och nya varor säljs sida vid sida

För handeln innebär detta inte bara ett förändrat konsumentbeteende utan också en affärsmöjlighet. Många kunder är redo att agera, men de förväntar sig samma trygghet och tillgänglighet som vid köp av nya varor.

Så kan din butik påverka!

1. Lyft in begagnat i butiksmiljön.

Placera cirkulära varor sida vid sida med nya produkter för att normalisera återbruk och öka tillgängligheten.

2. Kommunicera tydligt.

Beskriv varans skick, material, funktion och eventuella skönhetsfel så att kunden känner trygghet i sitt köp.

3. Erbjud garantier.

Enkla garantivillkor även på begagnade produkter, kan överbrygga tvekan och stärka kundens förtroende.

4. Förenkla returer.

Erbjud samma returvillkor som för nya varor där det är möjligt. Det skapar trygghet och minskar barriärer.

5. Prissätt smart.

Se till att det cirkulära alternativet verkligen upplevs som prisvärt. Priset är fortfarande den viktigaste faktorn för många.

Ytterligare ett tillväxtområde mellan intresse och faktisk konsumtion pekar på en tydlig potential. Butiker som anpassar sitt erbjudande efter konsumenternas förväntningar – genom konkurrenskraftiga priser, tydlig information och smidig returhantering har möjlighet att ta en ledande position inom den cirkulära handeln.

Undersökningen är en del av rapporten State of Recommerce 2025, som ger en bredare bild av svenskarnas syn på återbruk och framtidens detaljhandel.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.